Chatdienst voor criminelen uit de lucht: 51 mensen opgepakt

© Afbeelding gegenereerd met behulp van Adobe Firefly.

Bij een grote internationale politieactie is een chatdienst voor criminelen ontmanteld. In totaal zijn 51 mensen gearresteerd omdat ze achter het platform Ghost zouden zitten.

De Europese organisaties Europol (politie) en Eurojust (justitie) hebben de actie woensdag naar buiten gebracht. Ghost zou wereldwijd zijn gebruikt voor drugshandel, witwassen en het regelen van geweld. Enkele duizenden mensen zouden er gebruik van hebben gemaakt, en er zouden ongeveer duizend berichten per dag via Ghost zijn verstuurd.

Beveiligingsmaatregelen

Volgens Europol had Ghost allerlei geavanceerde beveiligingsmaatregelen. Zo gebruikte het platform drie manieren om informatie te versleutelen. Gebruikers konden een code naar een andere telefoon sturen waarmee dat toestel alle berichten automatisch zou vernietigen, om opsporing tegen te werken.

Het onderzoek dat tot de ontmanteling leidde begon in maart 2022. Ghost draaide op servers in Frankrijk en IJsland. De eigenaren zaten in Australië en hun geld was in de Verenigde Staten ondergebracht. In Australië zijn 38 mensen gearresteerd en in Ierland elf personen. Ook in Canada werd iemand opgepakt, en in Italië werd een lid van de maffiagroep Sacra Corona Unita gearresteerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content