Cloudflare: ‘39 procent van de Belgische bedrijven verwacht dit jaar een cyberaanval’
In België verwacht 39 procent van de bedrijven in 2024 het slachtoffer te worden van een cyberaanval, terwijl slechts 27 procent van de ondernemingen daarop is voorbereid. Dat is een van de belangrijkste bevindingen uit een recent onderzoek van internetbeveiliger Cloudflare.
Het onderzoek naar cyberdreigingen werd uitgevoerd onder ruim vierduizend chief information security officers (CISO’s) in dertien landen, waaronder ook België. In ons land blijkt 22 procent van de respondenten in de afgelopen twaalf maanden al minimaal één cyberaanval te hebben meegemaakt. Dat is lager dan in Duitsland (42%), Nederland (42%), Frankrijk (31%) en Italië (25%). De drie meest voorkomende incidenten waren aanvallen op websites (53%), phishing (47%) en DDoS-aanvallen (33%), in de marktsectoren energie/mijnbouw, media /telecom en transport.
‘Gevolgen kunnen desastreus zijn’
Behalve dat 39 procent van de ondervraagden vreest voor een cyberaanval, verwacht 58 procent dat de omvang van de aanvallen gaat toenemen. De meeste ongerustheid troffen de onderzoekers aan in de transportsector, bij gamebedrijven en bij overheidsorganisaties. Hoewel de schrik er goed in zit, blijkt maar 27 procent van de respondenten adequaat voorbereid op een cyberaanval.
‘Dat gebrek aan voorbereiding kan desastreuze gevolgen hebben’, klinkt het bij Cloudflare. Ter illustratie: driekwart van de bedrijven die de afgelopen twaalf maanden een aanval meegemaakt, schat de financiële impact gemiddeld op 940.000 euro, terwijl bijna een kwart (24%) het verlies op zo’n 1,88 miljoen euro schat. Ook zegt 23 procent van de respondenten dat ze medewerkers hebben ontslagen door de economische gevolgen van zo’n aanval.
Zero Trust-architectuur
Gelukkig zijn er ook organisaties waar wel actie wordt ondernomen om de cyberweerbaarheid te versterken. Ruim de helft (53%) verwacht dat het IT-budget voor cybersecurity dit jaar toeneemt, waarvan een groot deel wordt geïnvesteerd in de netwerkinfrastructuur. Maar ondanks de uitdagingen gerelateerd aan remote en hybride werken, blijkt er amper meer budget beschikbaar voor de gebruikers en hun apparaten.
Verder stelt Cloudflare vast dat nog maar acht procent van de respondenten bezig is met implementaties van een Secure Access Service Edge-model (SASE). Op de vraag naar Zero Trust-implementaties zegt 55 procent dat ze zich nog maar in de vroege adoptiefase van een project voor zo’n architectuur bevinden. Mede omdat 88 procent van mening is dat het management een Zero Trust-architectuur niet of onvoldoende begrijpt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier