Internet Archive krijgt dagenlang DDoS-aanvallen te verwerken

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Het Internet Archive, onder meer bekend van de Wayback Machine, krijgt al dagenlang te maken met DDoS-aanvallen. De organisatie zegt dat zijn data veilig blijft, maar dat de sites soms moetlijk te bereiken zijn.

Het Internet Archive is een nonprofit uit Californië die probeert een digitaal archief te maken van menselijke kennis. De organisatie heeft onder meer 835 miljard webpagina’s, 44 miljoen boeken, 10 miljoen video’s, 15 miljoen geluidsopnames en 1 miljoen softwareprogramma’s in het archief zitten, die je gratis kan raadplegen. Veel van die oude websites zijn te bekijken via het bekendste project van de groep, de Wayback Machine.

Al is de dienst momenteel misschien moeilijk te bereiken. Het Internet Archives meldt dat het al sinds zondag een reeks DDoS-aanvallen te verwerken krijgt. ‘Archive.org wordt aangevallen’, zo schrijft de nonprofit op berichtendienst X/Twitter. De aanval is ondertussen opgeëist door een groep die zichzelf SN_Blackmeta noemt. Het zou gaan om een groep die protesteert tegen Amerikaanse en Israëlische belangen. Of zij ook echt achter de aanvallen zitten, is momenteel niet duidelijk.

De nonprofit heeft overigens meer problemen dan alleen cyberaanvallen. Zo lopen er meerdere rechtszaken tegen de organisatie  over auteursrechten. Het Internet Archive ziet zijn taak als gelijkaardig aan die van een bibliotheek, maar verschillende uitgevers zijn het daar niet mee eens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content