Nu ook DDoS-aanval op Centrum voor Cybersecurity België

© Getty Images/iStockphoto

Het pro-Russische hackerscollectief NoName heeft nu ook de website van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) platgelegd. Op Telegram zeggen de cybercriminelen wraak te nemen voor de ‘valse beweringen’ van het CCB. De site was een tijd offline, maar lijkt – met wat vertraging – intussen wel weer bereikbaar.

Al vier dagen op rij voert NoName DDoS-aanvallen uit tegen Belgische overheidswebsites en de sites van andere officiële instanties. Zo hebben ze de webpagina’s van tal van lokale besturen aangevallen, maar ook die van de Antwerpse haven en – eerder op de donderdag – die van bankenfederatie Febelfin. Ook kwamen er meldingen binnen van aanvallen op de websites van de Duitstalige gemeente Sankt Vith en van de gemeente Welkenraedt in de provincie Luik.

Zo’n DDoS-aanval is op zich relatief onschadelijk: de servers worden ‘gebombardeerd’ met verzoeken, waardoor ze overbelast raken en onbereikbaar worden voor echte gebruikers. Hackers kunnen op die manier echter geen gegevens stelen.

Stoer doen

Dat de aanvallen vervelend maar niet gevaarlijk zijn, herhaalt het Centrum voor Cybersecurity in élke berichtgeving van Belga over de aanval. Maar de hackers lijken goed op de hoogte van de Vlaamse pers. ‘In bijna elk artikel over onze massale cyberaanval op België lezen we verwijzingen naar de valse verklaringen van het Centrum voor Cyberveiligheid van België (CCB), dat kakelt over de ‘onschadelijkheid’ van onze aanval’, schrijven de hackers spottend op Telegram.

En nu zweren ze dus wraak: de site van het centrum zelf wordt aangevallen en lijkt zo nu en dan offline. ‘Dat kunnen we bevestigen’, zegt woordvoerder Michele Rignanese, die er de humor nog wel van inziet. ‘Ze willen aantonen dat ze wél gevaarlijk zijn en stoer doen: maar opnieuw, die aanvallen zijn vervelend en richten geen echte schade aan. We zijn volop bezig de website weer online te krijgen’, besluit hij.

De hackers stellen op hun beurt dan weer dat ze ‘vandaag duidelijk aantonen hoe slecht het met de cyberbeveiliging in België’ is gesteld.

Derde dag op rij cyberaanval op websites van lokale overheden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content