Nu ook DDoS-aanval op Centrum voor Cybersecurity en diverse Belgische media

Het pro-Russische hackerscollectief NoName heeft vrijdag, een dag na het platleggen van de website van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), opnieuw toegeslagen. Dit keer waren het Vlaams Parlement en verschillende media het doelwit. ‘We blijven DDoS-groeten sturen naar België’, zo klinkt het op het Telegramkanaal van de groep.

De hackers richtten zich vrijdag op de websites van onder meer het Vlaams Parlement, Sabam en Febelgra, maar ook verschillende media werden geviseerd. Zo kwamen de diensten van persagentschap Belga en van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad onder DDoS-vuur te liggen. Gisteren was het Centrum voor Cybersecurity (CCB) nog het doelwit. Op Telegram zeiden de cybercriminelen toen ‘wraak te nemen voor de valse beweringen’ van het CCB. De site was een tijd offline, maar lijkt intussen weer gewoon bereikbaar. Van de andere getroffen sites lijkt de ene momenteel wat vlotter te draaien dan de andere. Belga was vrijdagochtend urenlang uit de lucht.

Al vijf dagen op rij voert NoName DDoS-aanvallen uit tegen Belgische overheidswebsites en de sites van andere officiële instanties. Zo hebben ze de webpagina’s van tal van lokale besturen aangevallen, maar ook die van de Antwerpse haven en die van bankenfederatie Febelfin. Zo’n DDoS-aanval is op zich relatief onschadelijk: de servers worden ‘gebombardeerd’ met verzoeken, waardoor ze overbelast raken en onbereikbaar worden voor echte gebruikers. Hackers kunnen op die manier echter geen gegevens stelen.

Stoer doen

Dat de aanvallen vervelend maar niet gevaarlijk zijn, herhaalt het Centrum voor Cybersecurity in élke berichtgeving van Belga over de aanval. Maar de hackers lijken goed op de hoogte van de Vlaamse pers. ‘In bijna elk artikel over onze massale cyberaanval op België lezen we verwijzingen naar de valse verklaringen van het Centrum voor Cyberveiligheid van België (CCB), dat kakelt over de ‘onschadelijkheid’ van onze aanval’, schrijven de hackers spottend op Telegram.

Donderdag werd de site van het centrum uiteindelijk zelf aangevallen, waarna ze een tijdlang onbereikbaar was. ‘Dat kunnen we bevestigen’, zegt woordvoerder Michele Rignanese, die er de humor nog wel van inziet. ‘Ze willen aantonen dat ze wél gevaarlijk zijn en stoer doen: maar opnieuw, die aanvallen zijn vervelend en richten geen echte schade aan.’

De hackers stellen op hun beurt dan weer dat ze ‘duidelijk aantonen hoe slecht het met de cyberbeveiliging in België’ is gesteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content