Politie ontmantelt internationaal botnet

© Getty Images

Bij een grote internationale operatie zijn meerdere botnets ontmanteld die een grote rol speelden in wereldwijde cybercriminaliteit. De afgelopen dagen zijn vier mensen aangehouden, meldt de Nederlandse politie. Wereldwijd zijn zestien huiszoekingen gedaan.

De politie zegt dat ‘Operation Endgame’, die plaatsvond tussen 27 en 29 mei en werd gecoördineerd door Europol, de grootste operatie ooit is in het bestrijden van botnets die wereldwijd betrokken zijn bij ransomware. Door het neerhalen van de botnets is er volgens de politie sprake van een ‘verstoring van de infrastructuur van vele cybercriminelen tegelijkertijd’.

Een botnet is een netwerk van met malware geïnfecteerde computers. Een computer wordt besmet met malware via een phishingaanval per e-mail, vaak zonder dat de eigenaar zich daarvan bewust is. Via die besmette computers kunnen cybercriminelen dan ransomware-aanvallen uitvoeren of ander misdrijven plegen, zoals financiële fraude.

Wereldwijd

In Nederland zijn 33 servers in verschillende datacentra offline gehaald. Wereldwijd zijn dat er meer dan honderd. Naast Nederland gaat het om servers in Bulgarije, Canada, Duitsland, Litouwen, Oekraïne, Roemenië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zwitserland. De zestien huiszoekingen vonden plaats in Oekraïne (11), Portugal (3), Armenië (1) en Nederland (1). In Oekraïne werden drie mensen gearresteerd, in Armenië werd één persoon opgepakt.

De gezamenlijke politieoperatie werd uitgevoerd met de medewerking van Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook in Armenië, Bulgarije, Litouwen, Portugal, Oekraïne, Roemenië en Zwitserland vonden politieacties plaats. België wordt niet vermeld in het persbericht.

Financiële schade

Een van de hoofdverdachten heeft volgens de politie 69 miljoen euro aan cryptovaluta verdiend met zijn criminele activiteiten. Hier wordt beslag op gelegd. Acht voortvluchtigen die in verband worden gebracht met deze criminele activiteiten en die door Duitsland worden gezocht, worden toegevoegd aan de lijst van meest gezochte personen in Europa. De personen worden gezocht vanwege hun betrokkenheid bij ernstige cybercriminele activiteiten.

De financiële schade die de botnets hebben aangericht, loopt volgens de politie in de honderden miljoenen euro’s. Miljoenen mensen werden er slachtoffer van. Operation Endgame is nog niet afgelopen, waarschuwt de politie. Er komen nieuwe acties. Opvallend: Europol heeft ook de website ‘Operation Endgame’ gelanceerd, waarop het zich specifiek richt tot de cybercriminelen. Verdachten en getuigen worden opgeroepen om zich via de website te melden bij het Europoees politieagentschap.

Partner Content