Politie ontmantelt versleutelde communicatiedienst ‘Matrix’ voor criminelen
De internationale cryptocommunicatiedienst Matrix is ontmanteld door een gecoördineerde actie van Nederlandse en Franse opsporingsdiensten, ondersteund door Europol en Eurojust. Bij de operatie zijn twee personen gearresteerd, waaronder de hoofdverdachte in Spanje. Naast de arrestaties werden servers in Frankrijk en Duitsland uitgeschakeld en vond beslaglegging plaats op geld, cryptovaluta, voertuigen en onroerend goed.
De politie onderschepte op Matrix de afgelopen maanden in stilte meer dan 2,3 miljoen berichten. Opsporingsdiensten kwamen de dienst op het spoor bij het onderzoek naar de aanslag op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries, in 2021. Matrix bood criminelen een platform voor veilige communicatie en transacties en werd vooral gebruikt op aangepaste Google Pixel-telefoons.
De dienst was zwaarbeveiligd en faciliteerde naast chatfunctionaliteit ook video-oproepen, anoniem surfen en financiële transacties. Het netwerk opereerde onder verschillende namen en gebruikers hadden een uitnodiging nodig om toegang te krijgen.
‘Complexer dan Sky en Encro’
‘Matrix was qua infrastructuur en techniek complexer dan de voorgangers Sky en Encro, waardoor gebruikers ervan overtuigd waren dat ze volledig veilig konden communiceren over hun criminele zaken. Maar dat bleek niet terecht’, zegt Stan Duijf, Hoofd Operatiën van de Nederlandse Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies.
De dienst was daarnaast internationaler van opzet dan zijn voorlopers. ‘We zagen 33 verschillende talen voorbijkomen’, vervolgt Duijf. ‘De infrastructuur bestond uit meer dan veertig servers die verspreid waren over meerdere landen, met de belangrijkste servers in Frankrijk en Duitsland.’ Matrix werd volgens de politie vanuit Spanje aangestuurd door de hoofdverdachte met een Litouwse nationaliteit. De gebruikers bevonden zich grotendeels in Zuid-Europa.
Maandenlang meelezen
Onderzoekers wisten de dienst op een bepaald moment te infiltreren. Gedurende enkele maanden konden agenten zo criminele netwerken volgen en meelezen over activiteiten zoals drugshandel, wapenhandel en witwassen.
De operatie benadrukt de noodzaak van internationale samenwerking bij de bestrijding van georganiseerde misdaad. Het succes van deze actie, geleid door een speciale taskforce, bewijst volgens de politie dat zelfs complexe criminele communicatienetwerken kwetsbaar zijn.
In samenwerking met Dutch IT Channel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier