Politiehack in Nederland ‘zeer waarschijnlijk’ uitgevoerd door ander land

Nederlands minister van Justitie David van Weel. © Patrick van Katwijk/Getty Images

De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD vinden ‘het zeer waarschijnlijk’ dat een ander land achter de recente grote hacking bij politiediensten zit. Daarover hebben ze de politie geïnformeerd, meldt de Nederlandse minister van Justitie David van Weel in een Kamerbrief.

Vorige week raakte bekend dat contactgegevens van alle tienduizenden politiemedewerkers in Nederland zijn buitgemaakt bij een computerinbraak bij de politie. Van Weel schrijft dat het lijkt te gaan om de zogeheten global address list, met daarin visitekaartjes met namen, e-mailadressen en telefoonnummers. Soms staan er ook privégegevens in. De politie heeft direct beveiligingsmaatregelen getroffen nadat ze hiervan op de hoogte was gesteld, schrijft de Nederlandse minister.

Volgens de minister zijn ook e-mailadressen van een aantal partners van de politie buitgemaakt. Het kan gaan om advocaten en openbare aanklagers. De betrokken partners zijn ook ingelicht, schrijft hij. 

De diensten waarschuwen in hun jaarverslagen al langer voor de toename van cyberaanvallen waarvoor een ander land verantwoordelijk is. Gedacht wordt dan aan landen als Rusland, Iran of China. Van Weel noemt in zijn brief geen land.

Bij de Nederlandse politie zijn ongeveer 64.000 voltijdse banen. Het gaat dan niet alleen om agenten, maar ook alle andere medewerkers.

Partner Content