Recordpiek cyberaanvallen: Belgische organisaties incasseren 69 procent meer incidenten
Check Point Software Technologies meldt dat er in het derde kwartaal van 2024 een intrigerende verschuiving heeft plaatsgevonden in het landschap van cyberaanvallen. De cyberbeveiliger registreerde een recordpiek in het aantal aanvallen op ondernemingen wereldwijd, met een gemiddelde toename van 75 procent.
Waar er in België in Q2 al een stijging van 31 procent werd opgemerkt, bedraagt die stijging voor Q3 maar liefst 69 procent (ten opzichte van Q3 van vorig jaar). Dat komt gemiddeld neer op 1.231 aanvallen op Belgische organisaties per week. In Nederland stijgt het aantal cyberaanvallen ook met hetzelfde percentage, in Frankrijk met 70 procent en Luxemburg ziet een sterke stijging met 82 procent.
Geoblockers omzeilen
Belgische bedrijven worden het meest aangevallen vanuit de VS (44%), Nederland (13%) en België (12%). Dit zijn de landen die geregistreerd worden als laatste ‘verzendpunt’ van de aanval, maar het land van origine is vaak elders. Hackers trachten op die manier geoblockers te omzeilen en verbergen zich achter gecompromitteerde toestellen of botnets.
De top drie van meest geviseerde sectoren is lichtjes gewijzigd. Softwareleveranciers staan op de eerste plaats met gemiddeld 2.611 aanvallen per week, gevolgd door de gezondheidszorg (de nummer één in Q2 van dit jaar) met zo’n 2.501 aanvallen per week en de financiële sector met gemiddeld 2.031 aanvallen per week.
Het meest voorkomende type aanval is Remote Code Execution, goed voor 65 procent van alle kwetsbaarheden in België. Een RCE-aanval is een aanval waarbij een aanvaller kwaadaardige code kan uitvoeren op de computers of het netwerk van een organisatie. De top malware in België is AndroxGh0st, een botnet die Windows, macOS en Linux viseert. Van alle kwaadwillige bestanden wordt 58 procent verstuurd via het web en 42 procent via mail, zo becijferde Check Point Software Technologies.
Meest geïmiteerde merken
In het derde kwartaal blijft Microsoft domineren als het meest geïmiteerde merk, goed voor 61 procent van alle merkphishing-pogingen. Apple behoudt zijn tweede positie met 12 procent, terwijl Google naar de derde plaats is gestegen met 7 procent. Daarnaast maakt Alibaba zijn debuut in de top tien, met een zevende plek. De techsector blijft de sector die het meest wordt geïmiteerd, gevolgd door sociale netwerken en het bankwezen.
‘Ook in hacktivisme zien we een gestegen activiteit. Kijk maar naar de recente aanvallen op Belgische media en het CCB’, zegt Lieven Van Rentergem, security engineer expert bij Check Point. ‘Door het stijgend aantal aanvallen in België dienen organisaties in alle sectoren met een kritische blik naar hun cybersecurity-oplossingen te kijken en cyberbeveiliging prioriteit te geven.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier