Voormalig bankdirecteur veroordeeld omdat hij in crypto-zwendel trapte

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Een Amerikaanse rechter heeft een voormalige bankdirecteur uit Kansas veroordeeld tot meer dan 24 jaar gevangenis. De man was in een cryptocurrencyzwendel getrapt, en verduisterde vervolgens 47 miljoen dollar.  

Volgens de aanklager werd bankier Shan Hanes gedreven door hebzucht, toen hij bankmedewerkers de opdracht gaf miljoenen aan fondsen over te maken naar een cryptowallet die werd beheerd door onbekenden. Hij was eind 2022 voor het eerst benaderd door oplichters via WhatsApp. Nadat hij zijn eigen fondsen had opgemaakt op zoek naar beloofde winsten, stal Hanes tienduizenden dollars van een plaatselijke kerk. Daarna ging hij aan de haal met geld van een plaatselijke beleggersclub en uiteindelijk met het studiegeld van zijn dochter, meldt NBC News. Toen al die bronnen waren opgedroogd, begon hij bankfondsen te stelen, in de valse hoop dat hij door het sturen van meer geld eindelijk rendement op zijn cryptocoins zou krijgen.

De ‘pig butchering’ (waarbij een slachtoffer door oplichters volledig wordt leeggeroofd, nvdr.) leidde uiteindelijk tot de ondergang van de Heartland Tri-State Bank (HTSB) in Elkhart, Kansas. Volgens NBC News heeft Hanes minstens één kans gemist om zich te realiseren dat hij werd opgelicht. Nadat hij een lening van twaalf miljoen dollar had aangevraagd bij zijn buurman, ontdekte die de oplichting, en weigerde hij het geld te lenen. Toch ging Hanes door met geld overmaken. Het zou uiteindelijk de buurman zijn die de bank verwittigde, maar zelfs na zijn ontslag bleef Hanes geloven dat hij nog winst zou maken.

Pensioengeld kwijt

Hanes stond een maximumstraf van dertig jaar te wachten. De 24 jaar die hij kreeg is 29 maanden langer dan wat de aanklagers hadden gevraagd. Het faillissement van HTSB leidde tot drama’s in de lokale gemeenschap, waar sommigen tot tachtig procent van hun pensioenspaargeld kwijtraakten.

Overheden waarschuwen dat pig butchering meer en meer voorkomt. Vorig jaar nog gaf het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën een waarschuwing uit, waarin in detail werd uitgelegd hoe de oplichting meestal werkt en waar je op moet letten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content