Zeventig procent van organisaties heeft te maken met Business Email Compromise-aanvallen

© Getty Images
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Bijna driekwart van organisaties die daarover werden ondervraagd, waren de afgelopen twaalf maanden het doelwit van een poging tot Busines Email Compromise (BEC)-aanval.

Dat moet blijken uit het 2024 Trends-rapport van security operationsspecialist Arctic Wolf. Hoeveel van die pogingen daadwerkelijk lukten, is niet geweten.

BEC is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvaller de controle krijgt over een intern e-mailaccount en die toegang gebruikt voor financieel gewin. Uit het rapport blijkt dan ook dat de financiële sector de meest aangevallen sector is, gevolgd door de bouwsector. BEC-campagnes komen vaak voor doordat cybercriminelen ze relatief eenvoudig kunnen verspreiden. Ze worden voornamelijk gedreven door geavanceerde phishing-campagnes, die door AI steeds effectiever worden. Daarnaast zijn veel organisaties overgestapt op cloudgebaseerde e-maildiensten zoals Office365, wat het moeilijker maakt om deze hyperrealistische phishing-campagnes te detecteren.

Sectoren die hard werden getroffen door BEC-aanvallen, maken dan ook steeds vaker gebruik van IAM-tools (Identity Access Management), zoals multi-factor authenticatie (MFA), stelt het rapport. Uit het onderzoek blijkt dat nog maar een kwart van de organisaties die getroffen werden door een BEC-poging begin 2024 geen MFA had, vergeleken met nog 58% in 2023.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content