Een derde meer cyberaanvallen bij Belgische organisaties

Cybercrime vanuit oude bunker van NAVO
Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Belgische organisaties incasseerden in het afgelopen kwartaal samen gemiddeld 1.090 cyberaanvallen per week. Dat is een stijging van 31 procent, zo meldt cybersecurityspecialist Check Point.

Het gaat om de grootste toename van wereldwijde cyberaanvallen in de afgelopen twee jaar. In het eerste kwartaal van 2024 daalde dat cijfer nog met vijf procent, nu is er een sterke stijging die zich ook toont in de buurlanden. In Luxemburg nam het aantal aanvallen zelfs toe met 102 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. 

Belgische bedrijven worden het meest aangevallen vanuit de Verenigde Staten (45%), België zelf (13%) en Nederland (6%). De gezondheidssector blijkt nog steeds het meest geviseerd met gemiddeld 2.783 aanvallen per week, gevolgd door overheidsorganisaties/militaire instellingen met gemiddeld 1.628 incidenten per week, en de financiële sector met zo’n 1.391 wekelijkse aanvallen. 

Beter georganiseerd dan ooit

Het meest voorkomende type kwetsbaarheid in ons land (62 procent) is Remote Code Execution, waarbij een aanvaller kwaadaardige code kan uitvoeren op de computers of het netwerk van een organisatie. De voornaamste malware in België is dan weer FakeUpdates, een downloader geschreven in JavaScript. Van alle kwaadwillige bestanden wordt de helft verstuurd via het web en de helft via mail. 

‘In het begin van dit jaar zagen we al al een toename van cybercriminaliteit, omdat steeds meer hacktivistische groepen nu verbonden zijn aan een staat. Ze zijn beter georganiseerd en effectiever dan ooit tevoren’, zegt Lieven Van Rentergem, security engineer expert bij Check Point. ‘Het stijgend aantal incidenten in België bevestigt niet alleen de noodzaak aan de implementatie van het vernieuwd wetgevend kader, maar vormt ook een oproep aan organisaties in alle sectoren om met een kritische blik naar hun cybersecurity-oplossingen te kijken.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content