Kaspersky software vervangt zichzelf in de VS

Eugene Kaspersky (2e van links), oprichter van Kaspersky Labs
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Gebruikers van Kaspersky antivirussoftware in de Verenigde Staten hebben gemerkt dat hun software zichzelf gedeletet heeft. Het programma is vervangen door een minder bekend ‘UltraAV’-product.

De reden voor de vervanging ligt bij het recente verbod op Kaspersky in de Verenigde Staten. De overheid daar zette de van oorsprong Russische beveiliger deze zomer op de zwarte lijst. Nieuwe Kaspersky antivirus mag er niet meer verkocht worden, en vanaf eind deze maand mag het bedrijf ook geen updates meer doorvoeren, iets wat voor een securityprogramma redelijk belangrijk is.

Als oplossing besloot Kaspersky dan om zijn Amerikaanse gebruikers over te zetten naar UltraAV, een Amerikaanse provider van beveiligingsproducten. Op Windows gebeurde dat deze week automatisch en zonder veel verder aankondigingen. Gebruikers startten hun pc op en merkten daar dat Kaspersky antivirus was verwijderd en vervangen. Gebruikers op Apple en Android zullen de nieuwe software wel automatisch moeten downloaden.

De switch is vooral opvallend omdat UltraAV een redelijk onbekende maker van beveiliging is. Waar Kaspersky (ondanks recente beschuldigingen) al jaren wereldwijd een reputatie heeft voor best stevige beveiliging tegen malware en virussen, is UltraAV een schijnbaar erg klein bedrijf uit Boston dat er nu ineens een hele hoop klanten bij krijgt. Het is dus de vraag of die klanten er op vooruit gaan qua security.  

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content