Tegen de trend in: vijf procent minder cyberaanvallen in België
Het eerste kwartaal van 2024 werd gekenmerkt door tal van bekendmakingen van cyberaanvallen op Belgische bedrijven en overheidsinstanties. Toch daalde het aantal aanvallen in ons land, in vergelijking met een jaar eerder, met vijf procent, naar gemiddeld 955 aanvallen per week. Daarmee is België een opvallende uitzondering: wereldwijd steeg het aantal incidenten juist met vijf procent, zo becijferde cyberbeveiliger Check Point Research.
Het gemiddeld aantal cyberaanvallen per organisatie steeg in het eerste kwartaal, wereldwijd, naar 1.308 per week. De sector Onderwijs/Onderzoek kreeg het zwaar te verduren met een gemiddelde van 2.454 aanvallen, gevolgd door de sectoren Overheid/Militair (1.692) en Gezondheidszorg (1.605). Deze top drie duidt volgens de onderzoekers op een ‘alarmerende kwetsbaarheid’ in sectoren die cruciaal zijn voor het functioneren van de maatschappij.
Tegelijk is er een substantiële toename van aanvallen op hardware-leveranciers (+37 procent). De toenemende afhankelijkheid van leveranciers voor IoT en slimme apparaten maakt deze bedrijven kennelijk tot lucratieve doelwitten voor cybercriminelen.
Remote Code Execution
Belgische bedrijven worden het meest aangevallen vanuit de Verenigde Staten (49 procent), vanaf Belgische bodem (14 procent) en vanuit Nederland (7 procent). De gezondheidssector wordt nog steeds het meest geviseerd met gemiddeld 1.730 aanvallen per week, gevolgd door militaire en overheidsinstellingen (946) en de financiële sector (931).
Belgische bedrijven blijken het meest kwetsbaar voor Remote Code Execution, goed voor 68 procent van alle kwetsbaarheden in ons land. Bij een RCE-aanval kunnen aanvallers kwaadaardige code uitvoeren op de computers of het netwerk van een organisatie. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om aanvullende malware te implementeren of gevoelige data te stelen.
‘Extra waakzaamheid geboden’
Voor de daling van het aantal aanvallen in België kan Check Point Research nog geen sluitende verklaring geven. ‘Maar het is in elk geval een positieve ontwikkeling dat er meer cyberaanvallen bekend worden gemaakt, omdat het de bewustwording bij zowel bedrijven als consumenten vergroot’, zegt Lieven Van Rentergem, security engineer expert bij de cyberbeveiliger. ‘Anderzijds blijft het gemiddelde van 955 aanvallen op Belgische bedrijven per week een enorm hoog aantal en blijft onze gezondheidssector ook dit kwartaal op nummer één van de meest geviseerde sectoren staan. Extra waakzaamheid is hier dus geboden.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier