‘Zonnepanelen vaak makkelijk te hacken via internet’

© Getty Images

Onderzoek van verscheidene omvormers wijst uit dat zonnepanelen vaak makkelijk te hacken zijn. Daarvoor waarschuwt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), de Nederlandse communicatieregulator.

Veel omvormers in de panelen die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in elektriciteit, voldoen volgens de waakhond niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

Ddos-aanvallen

Door omvormers aan het internet te koppelen, kunnen eigenaren van zonnepanelen monitoren wat hun energieopbrengst is. Maar dat is niet zonder risico, waarschuwt de RDI. Geen enkele van de onderzochte omvormers voldoet namelijk aan de norm voor cyberveiligheid. Hackers lijken daardoor vrij spel te hebben. Niet alleen kunnen zij zonnepanelen op afstand uitschakelen of bestoken met ddos-aanvallen, ook is het mogelijk via de omvormers persoonsgegevens buit te maken.

Verder komt uit het onderzoek van de toezichthouder naar voren dat vijf van de negen onderzochte omvormers storingen kunnen veroorzaken. Als voorbeeld noemt de RDI radio’s en draadloze zendertjes om deuren te openen, die bij een storing wellicht minder goed functioneren.

De toezichthouder adviseert consumenten om de omvormers te voorzien van sterke wachtwoorden en regelmatig updates uit te voeren.

Partner Content