Microsoft blokkeert mailbox aanklager Internationaal Strafhof

© Getty Images
Pieterjan Van Leemputten

Door sancties van de VS tegen het ICC heeft Microsoft de mailbox van hoofdaanklager Karim Khan geblokkeerd. Dat staat in schril contrast met de beloftes die het bedrijf maakt aan Europa.

Sinds februari heeft de VS onder president Trump sancties lopen tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land deed dat nadat de organisatie eind vorig jaar een arrestatiebevel had uitgeschreven tegen Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en voormalig defensieminister Yoav Gallant omwille van de massale uitmoording in Gaza waarbij intussen tienduizenden burgers zijn omgekomen door het Israëlisch leger, of door verhongering omdat er amper noodhulp kan toekomen.

Door die sancties heeft ook Microsoft het e-mailaccount van Khan geblokkeerd, waardoor de man intussen moest overstappen op het Zwitserse Proton Mail. Ook de bankrekeningen in het thuisland van de Brit zijn niet langer toegankelijk.

Het nieuws wordt niet door het ICC of Khan zelf bevestigd, maar de Amerikaanse nieuwszender ABC News sprak met meerdere medewerkers en medestanders van Khan over de materie. Zo hebben Amerikaanse medewerkers van het ICC van de VS te horen gekregen dat ze riskeren gearresteerd te worden als ze terugkeren naar hun thuisland.

Dubieuze beloftes aan Europa

Microsoft reageerde niet op vragen van ABC News over de blokkering van de mailaccount. Het voorval doet wel vragen rijzen over de macht van grote technologiebedrijven waar sommige landen en organisaties sterk op steunen voor e-mail, cloudopslag of kantoorsoftware. Microsoft is in al deze domeinen actief.

De actie staat ook in fel contrast met de beloftes die Microsoft amper twee weken geleden maakte. In een blogpost maakte het bedrijf vijf ‘digital commitments’ naar Europa toe. Een daarvan luidt: ‘We zullen de digitale veerkracht van Europa in stand houden, zelfs als er geopolitieke volatiliteit is’ waar het zegt dat het een ‘voice of reason’ zal zijn en ‘zelfs in de huidige handels- en tarievendisputen, is er een sterke consensus in Washington om de flow van digitale diensten van de VS naar Europa te blijven ondersteunen.’

Dat geldt dus niet wanneer de president in de VS kwaad is op een in Europa gebaseerde organisatie. Het ICC heeft overigens geen uitspraken gedaan over de VS. De afstraffing komt er op basis van uitspraken over de handelingen van een ander land, Israël.

Microsoft: We zullen dit juridisch aanvechten

Een andere belofte in diezelfde blog is dat wanneer een overheid hen zou dwingen om clouddiensten te staken in Europa, dat Microsoft ‘een dergelijke maatregel onmiddellijk en krachtig zal aanvechten met alle beschikbare juridische middelen, waaronder een rechtszaak.’ Het wijst daarvoor naar eerdere rechtszaken, zowel onder de regering Obama als de eerste regering Trump.

Mogelijk hebben de advocaten van Microsoft afgelopen maand collectief verlof genomen. Maar wanneer een individuele organisatie zoals het Internationaal Strafhof in het vizier wordt genomen, blijkt die belofte hoofdzakelijk een heel mooie blogpost met weinig betekenis.

De vraag is dan ook hoe Microsoft gaat reageren als de woede van Trump verder escaleert. Stel dat België morgen de Palestijnse staat zou erkennen, en ons land daardoor Amerikaanse sancties krijgt, dan is het niet ondenkbaar dat datacenters, mailboxen of zelfs Office-licenties van Belgische overheden plots niet meer werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content