Fraudeurs hebben al een tijd de weg gevonden naar de identificatie-app itsme in hun pogingen om mensen geld af te troggelen. Febelfin en Belgian Mobile ID, het bedrijf achter itsme, sturen nu een waarschuwing uit.
‘Keur nooit een actie goed in de app die je niet zelf hebt opgestart’, is een van de vuistregels. Fraudeurs doen via itsme vaak aan ‘social engineering’: oplichtingspogingen gebaseerd op psychologische maniulatie van de slachtoffers. Ze contacteren het potentiële slachtoffer per telefoon of met een bericht voor een dringend probleem, waarbij het slachtoffer via de itsme-app bijvoorbeeld een transactie kan annuleren of zijn identiteit kan bevestigen. Maar als die persoon dat doet, maakt die de oplichting net mogelijk.
‘Alles wordt op een geloofwaardige en dringende wijze gepresenteerd, waarbij er ook wordt ingespeeld op het creëren van stress of het uitbuiten van andere omstandigheden zoals reizen of vakantie’, stellen Febelfin en Belgian Mobile ID. De belangrijkste tip om zo’n fraude te voorkomen, is om nooit acties via itsme goed te keuren die je niet zelf hebt opgestart. ‘Als je een itsme-verzoek ontvangt zonder dat je dat zelf hebt geïnitieerd, weiger het onmiddellijk’, luidt het. Daarnaast zal een bank, itsme of Card Stop nooit iemand contacteren met de vraag om een dringend probleem op te lossen via de itsme-app. En wie toch een actie wil goedkeuren via itsme, kan op het controlescherm nog eens nakijken wat hij of zij precies gaat goedkeuren. ‘Lijkt er iets verdacht? Weiger de actie dan’, luidt het advies.