Na de hacks: Microsoft wil focussen op veiligheid

© Getty Images
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Microsoft gaat de focus leggen op veiligheid, dat zegt president Brad Smith bij zijn verhoor door het Amerikaanse Congres. Het bedrijf moet zich daar verantwoorden voor een reeks cyberaanvallen.

Amerikaanse politici voelden Brad Smith, President van Microsoft, vorige week aan de tand omtrent een reeks cyberaanvallen die het bedrijf de voorbije jaren te verwerken kreeg. Eerder dit jaar wisten Russische staatshackers (schijnbaar twee keer) in te breken bij het techbedrijf. Daarbij werden e-mailaccounts en mogelijk zelfs broncode gestolen.

In juli vorig jaar kreeg het bedrijf dan weer te maken met een lek in Azure, waarbij accounts van belangrijke gebruikers op Azure en Microsoft Exchange werden buitgemaakt. Voor de Amerikanen was dat een van de grootste aanvallen in hun geschiedenis, waarbij onder meer e-mails van overheidsinstellingen werden gelekt.

Op het matje

Reden genoeg om het bedrijf op het matje te roepen, vandaar het verhoor in het Congres vorige week. ‘We geven toe dat we beter moeten doen’, zei Smith daar. Hij voegt er aan toe dat Microsoft alle 16 aanbevelignen van de overheid zal toepassen en dat er een hoop aanpassingen komen.

Opvallend is hier onder meer dat Satya Nadella, CEO van het bedrijf, persoonlijk verantwoordelijkheid over security zal opnemen. Nog een leuke: de jaarlijkse bonus voor hooggeplaatste werknemers zal ook deels afhangen van hoe goed hun cybersecuritywerk is. Verder wil het bedrijf over de komende twee jaar meer dan tweeduizend mensen aannemen voor een securitypositie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content