NAVO gaat nieuw centrum voor cyberdefensie openen in Bergen

NAVO-topman Jens Stoltenberg.

In het militaire hoofdkwartier van de NAVO (SHAPE) in Casteau bij Bergen komt een nieuw centrum om de verdragsorganisatie beter te beschermen tegen cyberbedreigingen. Dat hebben de bondgenoten beslist.

Het nieuwe centrum, dat het ‘NATO Integrated Cyber Defence Centre’ (NICC) heet, moet de bescherming van de netwerken van de lidstaten verbeteren, net als het gebruik van de cyberspace als een operationeel domein. ‘Het centrum zal militaire commandanten van de NAVO informeren over mogelijke bedreigingen en kwetsbaarheden in cyberspace’, aldus de NAVO in een persbericht. Daarbij gaat het ook om kritieke civiele infrastructuur die nodig is om militaire activiteiten te steunen.

Het centrum zal civiele en militaire personeelsleden van de NAVO, van de lidstaten en experten uit de industrie samenbrengen. Zij moeten geavanceerde technologie toepassen om het bewustzijn van de alliantie in cyber te verhogen en de collectieve weerbaarheid en defensie te verbeteren, klinkt het. Verdere details over de structuur en de functies van het centrum zullen de komende maanden worden uitgewerkt.

Lees meer over:

Partner Content