WithSecure wil kmo’s beveiligen
De Finse beveiliger stapt in wat het zelf de ‘midmarket’ noemt. Dat resulteert onder meer in een aanbod dat de ondertussen verplichte GenAI-chatbot terug vervangt door een knop.
WithSecure, de enkele jaren afgesplitste businesspoot van F Secure, zet nu vol in op beveiliging van kleinere en middelgrote bedrijven. Of toch wat ‘middelgrote’ bedrijven zijn op internationaal niveau. ‘We zijn te klein om alles voor iedereen te zijn,’ verklaart Leszek Tasiemski, vp product management bij WithSecure aan de verzamelde pers op het Sphere evenement van de Finse beveiliger. In de praktijk betekent het dat WithSecure zich probeert te nestelen in de markt net onder de grote enterprisebedrijven. ‘Van de grote bedrijven heeft 79% een eigen toegewijd securityteam, bij kleinere bedrijven is dat maar veertig procent’, zegt Antti Koskela, interim-CEO van WithSecure. Een en ander betekent dat deze bedrijven minder skills aan boord hebben en dat de software dus wat simpeler in gebruik moet zijn. ‘Kmo’s hebben weinig keuze, want ze kunnen niet betalen voor de grote enterprise securitypakketten, maar ze moeten wel omgaan met dezelfde gevaren,’ aldus nog Koskela.
Modulair
Het bedrijf wil die ‘midmarket’ aanpakken met onder meer modulaire software die zo simpel mogelijk in gebruik wordt gehouden. Bij die modules zit onder meer exposure management en co-security services. Een opvallende functie in die zin is bovendien Luminen, de WithSecure-versie van een gen AI assistent die voor een keer niét als chatbot vorm krijgt. ‘Prompt engineering is op zich een nieuwe vorm van codering. We willen onze klanten niet die verantwoordelijkheid geven om zichzelf de das om te doen’, zegt Tasiemski. ‘Wij nemen die verantwoordelijkheid over en gaan de AI voor hen laten werken.’
Hoe ziet dat er in de praktijk uit? De AI-assisten Luminen is gewoon een knop. Geen gespreksvakje hier, maar als je op de juiste knop drukt in de software van WithSecure, dan krijg je een samenvatting van bijvoorbeeld security-incidenten van de voorbije maand. Daarop kan je nog doorklikken om naar het rapport van zo’n incident zelf te gaan en ook daar kan de AI een samenvatting maken van wat er nu eigenlijk aan de hand is.
Achter de schermen geeft de knop een opdracht aan WithSecure om de rapporten en logs die het bedrijf over je bedrijf in zijn data lake heeft, te laten analyseren door een llm. Die samenvatting wordt vervolgens doorgestuurd naar de klant.
Laagdrempelig
Het hele idee daarachter is dat kleinere bedrijven een IT’er hebben voor zowel de security als pakweg het printernetwerk, en dat die persoon misschien niet alles weet over beveiligingstermen. ‘Dat zijn bedrijven die een tekort hebben aan budgetten en mensen. Het is dus niet aan ons om hen nog meer rapporten en knoppen te geven. We moeten onze producten net simpeler maken en de gaten in hun skills vullen,’ zegt Tasiemski daarover.
‘De markt van middelgrote bedrijven staat voor zo’n 90 procent van groei en innovatie in Europa’, aldus nog Koskela. ‘We vinden het belangrijk dat er voor die bedrijven een divers aanbod is aan beveiliging, zodat we geen digitale kolonie worden voor China en de Verenigde Staten.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier