Richtprijs - 164,99 euro
Slimme-lampenmaker Signify deed het eerder met Wiz, en het Franse Netatmo doet het dezer dagen met Omajin: een submerk introduceren met goedkopere producten die een andere doelgroep proberen aan te boren. We zijn geen marketingexperts, maar wel vrij goed thuis in slimme camera’s. En dus waren we heel benieuwd wat de Omajin Zonnecamera zoal te bieden heeft.
Over Netatmo kunnen we kort zijn. Het bedrijf maakt sinds jaar en dag bijzonder degelijke, fraai ontworpen producten om de woning slimmer en energiezuiniger te maken. Van de buitencamera over het video-alarmsysteem tot de slimme thermostaat: de gadgets van Netatmo scoorden in reviews van ondergetekende zonder uitzondering telkens een dikke voldoende.
Maar Netatmo is ook een merk met een prijskaartje. Je betaalt extra voor het knappe design, de mooie afwerking en de doordachtheid van de technologie, die zich bijvoorbeeld weerspiegelt in een hele gebruiksvriendelijke app. Om je een idee te geven: de fraaie ‘Buitencamera met Sirene’ (het ding heet écht zo) kost 320 euro, de Slimme Video Deurbel verwisselt voor 300 euro van eigenaar. Het zijn stuk voor stuk uitstekende producten die zich moeiteloos kunnen meten met – bijvoorbeeld – de Nest-alternatieven van Google, maar voor veel potentieel geïnteresseerde gebruikers zijn ze simpelweg te prijzig.
Van smart plug tot slimme babyfoon
Met het submerk Omajin wil Netatmo daar een mouw aan passen. Het gloednieuwe gamma omvat voorlopig een wifi-bewakingscamera voor binnen en buiten, een smart plug (of upgrade voor je stopcontact, zeg maar), babyfoon met camera en microfoon, slimme videodeurbel én de hoofdrolspeler van deze review, de Omajin Zonnecamera. Wat meteen opvalt zijn de prijzen, die een stuk scherper zijn dan die van Netatmo’s producten. Zo kost de Zonnecamera 164,99 euro en dat is compleet met een SD-kaart van 32 gigabyte om geregistreerde video-opnames op te bewaren.
De Zonnecamera blijkt niet bepaald klein en oogt zelfs imposant. Wat we bij een bewakingscamera bezwaarlijk een nadeel kunnen noemen. De camera is 195 mm lang, 100 mm breed en 80 mm hoog. Het 3,5W zonnepaneel erbovenop is nog een stuk groter (232 bij 147 mm) en aan de achterkant steken er ook nog twee potige antennes uit het apparaat voor het 2,4 GHz wifi-signaal. Kort samengevat: dit schrikt wel af.
Dat de Zonnecamera zo volumineus is komt enerzijds door alle componenten die een plaatsje moesten krijgen – van de vier oplaadbare Li-ion-batterijen die samen goed zijn voor 8.800mAh tot de optiek, en van de luide sirene die bij onraad 105 decibel produceert tot de geïntegreerde schijnwerper. Anderzijds is het toestel ook gewoon zeer degelijk gebouwd, met een metalen behuizing, een IP55-rating die de camera bestand maakt tegen stof en regen, en een degelijke montagebeugel. De fabrikant adviseert overigens om de Zonnecamera op een hoogte van zo’n drie meter te installeren. Dat zorgt voor een goed beeld van de situatie, en voorkomt tegelijkertijd dat de camera door onverlaten in een handomdraai kan worden gesaboteerd.
Kinderlijk eenvoudige installatie
De fabrikant levert voldoende schroefjes, pluggen en dergelijke mee om te camera makkelijk te bevestigen, en je positioneert ‘m dankzij de scharnieren ook moeiteloos in de gewenste hoek. Omajin adviseert om de (batterijen van de) camera eerst een paar uur op te laden via de meegeleverde USB-C-kabel; daarna doet het zonnepaneeltje de rest. De rest van de configuratie rond je kinderlijk eenvoudig af via de smartphone-app van Omajin: zelden brachten we zo vlot een wifi-verbinding met een camera tot stand als bij deze Omajin. Een pluim!
Vervolgens doet de Zonnecamera – in grote lijnen – wat hij moet doen: hij houdt de boel in de gaten, en stuurt prompt een melding mét foto naar je smartphone wanneer hij onraad detecteert. Het goede nieuws: er ontgaat je werkelijk niets! Maar, en dat is minder goed nieuws, dat komt voor een groot deel omdat het lastig is om te definiëren wanneer het apparaat wél en geen alarm moet slaan. Op een zonnige, windstille dag ontvang je amper tot geen (onnodige) notificaties, maar bij wind resulteren de wapperende takken van de boom iets verderop al gauw in meerdere loze alarmen per uur. Idem bij het invallende licht van de laagstaande zon in deze tijd van het jaar. Onze camera stond weliswaar naar het zuiden gericht, maar een goed algoritme moet dit natuurverschijnsel toch kunnen onderscheiden van een calamiteit, zou je denken.
De Omajin-app maakt het je alvast niet makkelijk om de mate van bewaking te finetunen. Er is weliswaar een functie om het ‘Bewegingsdetectiealarm, gevoeligheidsniveau, filtering van het…’ in te stellen, maar: behalve dat die zin nergens netjes wordt afgemaakt, voert de knop je uitsluitend naar de functie ‘Detectie van personen’… die we tijdens onze uitgebreide test nooit aan de praat hebben gekregen! Zelfs na ruim een maand, kwamen we niet verder dan een eindeloos spinnend icoontje.
Updates, iemand?
Dat soort bugs kunnen via een update doorgaans snel gefikst worden. Maar wat schetst onze verbazing? Gedurende de hele testperiode hebben we nimmer een update zien binnenlopen voor de Omajin-app noch voor de camera zelf. Wat toch zeer ongebruikelijk is voor een product dat gloednieuw is op de markt. Op het moment van schrijven was de app zelfs alweer twee maanden oud. En dat terwijl er nog wel wat meer bugs in zitten dan het exemplaar dat we zonet omschreven. Om over de vertaalfouten nog maar te zwijgen, gaande van Poolse restanten (Sterowanie urządzeniami) tot tenenkrommend Nederlands als ‘Slimme Herbestellen’…
Waar waren we gebleven? Ah ja, bij de finetining. Wel, de enige impact die je hebt op de bewegingsdetectie van de camera, is door de instelling ‘PIR-schakelaar’ aan te passen. Daarmee bepaal je – in vier stappen – de gevoeligheid van de (passieve) infraroodsensor, die in theorie in staat zou moeten zijn om mensen en dieren te onderscheiden van wapperende takken. Dat lukte tijdens onze test alvast niet, omdat ‘Detectie van personen’ dus sowieso niet aangevinkt kon worden. Waar we de PIR-schakelaar in eerste instantie wél voor konden gebruiken, was om de camera permanent het zwijgen op te leggen wanneer we geen onnodige meldingen wilden ontvangen. Immers, een echte uit-schakelaar ontbreekt vreemd genoeg in de app. Tijdens het schrijven van deze review bleek het evenwel ook niet meer mogelijk om een andere PIR-stand te selecteren, wegens – keer op keer – een ‘Netwerk time-out’.
En nu we toch in onze zeurmodus zijn aanbeland: waar is de knop waarmee je voorkomt dat de felle lichtbundel (het zogeheten flood light) je half verblindt wanneer je niét wil dat die, zodra het donker wordt, bij elke beweging in gang schiet? Ook de instellingen met betrekking tot de luide sirene zijn zó onduidelijk, dat je er eigenlijk niks aan durft te veranderen, uit angst om de buren in het holst van de nacht compleet onnodig wakker te toeteren. Stembediening via Google Assistent en Alexa? Het zit erop, maar vraag ons niet wat we de camera zoal kunnen vragen: app en handleiding zijn volstrekt ontoereikend op dit punt, en onze eigen probeersels (‘schakel camera uit’, et cetera) hadden geen enkel effect.
Honey, I’m home
Niet onbelangrijk bij bewakingscamera’s is dat de apparatuur weet wanneer je aanwezig bent, en wanneer niet. Dit valt relatief eenvoudig vast te stellen via de geografische locatie van je smartphone. Omajin geeft aan dat deze geautomatiseerde functionaliteit nog in een testfase zit, maar dat zou anno 2024 (én met een moederbedrijf als Netatmo) eigenlijk al niet meer mogen. Als je vertrekt moet de camera inschakelen, en bij thuiskomst desgewenst weer uitschakelen – punt uit. De Zonnecamera doet dat helaas (nog) niet volledig betrouwbaar, zo blijkt uit foutmeldingen rond het activeren van taken.
Is het dan allemaal kommer en kwel met deze Omajin Zonnecamera? Nee, dat ook weer niet. Want hoewel de app door de vele uitglijders ronduit ondermaats is, maakt de hardware veel (ofschoon niet alles) goed. We roemden al de bouwkwaliteit, maar ook met de beeldkwaliteit is weinig mis. De camera registreert opnames in een prima resolutie (1080p), en als je live wil meekijken, zorgt de software snel voor een versleutelde video waarop je met een knijpbeweging vlot kan inzoomen. Bij een Nest-camera duurt dat bijvoorbeeld allemaal veel langer, behalve wanneer je de toestellen via de Google Home-app raadpleegt (iets wat we nog steeds niet goed begrijpen trouwens).
We vermeldden al dat de Zonnecamera geleverd wordt met een geheugenkaartje van 32 gigabyte, voor opslag van geregistreerde beelden op korte termijn. Wil je verder terugkijken, dan kan je opteren voor een cloudabonnement bij Omajin dat video’s 14 of 30 dagen bewaart, en dat voor één of meerdere camera’s. Prijzen van deze formules beginnen bij 4,99 euro per maand (14 dagen, één toestel). Ze zijn evenwel nog niet te vergelijken met een Nest Aware-abonnement, dat meteen heel wat bijkomende intelligentie toevoegt aan de bewakingscamera, zoals gezichtsherkenning en activiteitszones. Wat dat betreft staat het Omajin-abonnement nog in de kinderschoenen.
Conclusie
Deze review begon goed, met een imposante en degelijke outdoor-camera die ook nog eens ecologisch aangedreven wordt door zonne-energie. Een puik stukje hardware voor een scherpe prijs, dat… helaas opgescheept zit met een app die alles verkeerd doet. Het is eigenlijk één grote chaos, die applicatie van Omajin, met een onduidelijke interface, vertaalfouten, instellingen die je van het kastje naar de muur sturen of – nog erger – simpelweg niet werken. En de fabrikant? Die staat erbij en kijkt ernaar, en doet al twee maanden alsof er niks aan de hand is. Als Omajin of moederbedrijf Netatmo meeleest: maak als de wiedeweerga werk van die broodnodige updates – deze sympathieke camera smeekt erom! In de tussentijd is er gelukkig één geruststelling: er is niets dat deze jongen ontgaat…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier