Review: Yale Smart Video Doorbell – Slimme poortwachter

© Yale

Richtprijs - 160 euro

Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Een deurbel die je toont wie er voor de deur staat voordat je die opendoet, en die je zelfs van op afstand laat babbelen met de koerier. Dat is wat de Yale Smart Video Doorbell belooft. Een test.

Wie in ons land al eens door de straten struint, merkt ongetwijfeld dat de videodeurbel aan een stevige opmars bezig is. Eerlijk, we zijn niet helemaal mee met die grote nood aan camera’s overal, maar de beste manier om te leren waar dat goed voor is, is om ze te proberen. Daarom testten we enkele weken lang Yale’s slimme videodeurbel.

Het toestel is uitgerust met een camera die HD-beelden toont van wie er voor de deur staat, en tweewegsaudio zodat je ook met je bezoeker kan praten. Een bewegingssensor zet de camera aan als er iemand in de buurt komt.

Installatie

De zwarte rechthoek met witte rand ziet er redelijk sober uit, met een grote knop onderaan om aan te bellen. Een ring rond die knop wordt groen wanneer de sensor beweging detecteert. Zoals dat hoort voor een toestel dat buiten hangt is de deurbel waterbestendig. Met een IP65 -rating wist ze tijdens onze test alvast twee zomeronweren te overleven.

De bel is wel een pak groter dan veel van de traditionele exemplaren en voelt echt wel als een stevige blok aan. Je zal dus waarschijnlijk de boor moeten bovenhalen om het bakje te bevestigen. Fysieke installatie is verder niet ingewikkeld. Je schroeft een plastic plaatje in de muur, en daarop kan je dan de bel zelf klikken.

Zo haal je ze ook snel weg, met gebruik van hetzelfde pinnetje dat ook bij je smartphone zat en dat je altijd kwijtraakt. Eens losgemaakt kan je het toestel aan de USB-C-kabel hangen om het op te laden. In de doos zit echter ook apparatuur voor een bedrade versie, voor wie daar de aansluitingen voor heeft.

App

De Yale Smart Video Doorbell maakt deel uit van een groter pakket ‘slimme’ toestellen, waaronder bewakingscamera’s, slimme sloten en een gong die lawaai maakt als iemand op de bel duwt. We testten de Yale deurbel echter op zijn eentje, dus baseren we ons alleen op de functionaliteit in de app.

Die app werkt voor alle recente toestellen van Yale en is vrij makkelijk in gebruik en installatie. Zoals dat hoort, kan je ze downloaden voor iOS en Android. De knop ‘Set up new device’ laat je de QR-code op de verpakking scannen. Daarna is het een kwestie van de instructies op het scherm volgen.

Bezoek

Wanneer iemand op de deurbel duwt, krijg je een geluid aan het toestel zelf, en een notificatie op je telefoon. Die lijkt sterk op een inkomende oproep, dus je neemt op en kan meteen de live beelden bekijken en je bezoeker aanspreken. In principe zou je op deze manier dus niet alleen kunnen zeggen dat je onderweg naar de deur bent, je zou ook aan de postbode kunnen vragen om je pakketje even achter de fietsen te zetten als je uit huis bent.

In de praktijk vonden we de gespreksfunctie echter minder handig omdat ze in onze test telkens met enkele seconden vertraging werkte. Dat kan aan het wifi-netwerk liggen, dat zowel de HD-beelden als de audio moet doorsturen, maar het is wel een punt om op te letten. Een van mijn bezoekers merkte zelfs op dat er enkele seconden zaten tussen ‘op de bel duwen’ en het geluid dat de deurbel zelf produceert. Dat is op zich allemaal geen ramp, maar het zorgt wel voor moeilijker gesprekken met je bezoekers en verwarring bij mensen die een klassieke ‘instant’ intercom of deurbel gewend zijn. En dat is vooralsnog bijna iedereen.

© Yale

Hoe zit dat nu met die camera?

De bel filmt in Full HD video in een kijkhoek van 154 graden. De beelden zijn goed, of toch minstens goed genoeg om te herkennen of er een leverancier, bezoeker dan wel een religieleurder aan je deur staat. Als je dat wil kan je ook CSI-gewijs inzoomen, al wordt het beeld dan wel snel korrelig. Beelden die ’s nachts worden genomen zijn trouwens in zwart wit met een nachtkijker.

Je kan die camera overigens te allen tijde openen om er door te kijken. Het is dus wel geen officiële beveiligingscamera, maar je zou hem wel een beetje zo kunnen gebruiken. Dat merk je onder meer aan de speciale notificatie die je krijgt als iemand aan het toestel morrelt, bijvoorbeeld om hem op te laden, maar eventueel dus ook om hem weg te halen.

In de app kan je tot slot nog de gevoeligheid van je bewegingssensor instellen. Daar geef je aan welke ‘detectiezones’ er zijn en welke delen je camera mag filmen. Afhankelijk van waar je de videodeurbel hangt, kan je dat laatste overigens best even instellen. Het is vooralsnog niet toegelaten om zomaar de openbare weg te filmen.

Extra’s

Een van de – specifiek voor ons – handige functies van deze deurbel is de notificatie wanneer de batterij moet worden bijgeladen. Ik zeg dit als iemand die meermaals veel te laat doorhad dat haar deurbel niet meer werkte. In onze test ging de batterij zo’n 2 maanden mee voor hij opnieuw moest worden opgeladen. Yale zelf spreekt over vier tot zes maanden, maar veel zal hier afhangen van hoe vaak ze gebruikt wordt. In een huis met veel passage (of slecht ingestelde detectiezones) zal de sensor vaker opspringen dan bij een deurbel die minder beweging te verwerken krijgt.

Zoals al vermeld werkt de deurbel samen met de andere toestellen van Yale, maar wie een slim netwerkje in huis heeft kan ze ook bedienen via bijvoorbeeld Amazon Alexa of Google Assistent. Het toestel is bovendien compatibel met domoticaproducten van bijvoorbeeld Apple en Philips.

Wat kost dat?

De Yale deurbel kost zo’n 160 euro, een degelijk prijspunt voor dit type toestel. Niet inbegrepen daarbij is de gong, waarvoor je nog eens zo’n dertig euro moet neertellen. Dat is een praktische aankoop, zeker als je met meerdere mensen in huis woont. Je kan anderen dan wel aan de app toevoegen, de kans is klein dat iedereen altijd gekluisterd is aan hun telefoon.

Standaard worden de beelden die de camera maakt opgeslagen in het toestel zelf. Wil je dat die langer worden bijgehouden, dan kan je nog een maandelijks abonnement nemen om ze in de cloud op te slaan. Zo’n abonnement is er vanaf vier euro per maand.

Moet je dringend dit toestel in huis halen? De voordelen zijn alvast vrij simpel: je ziet wie er voor de deur staat voordat je ze opent. Je kan zelfs zien wie er voor de deur staat als je niet thuis bent. Dat zorgt voor een heel specifiek type FOMO wanneer je net de koerier met je pakje gemist hebt (niet appen tijdens het rijden, mensen) maar daar moet je dan maar mee leven. In zijn soort is de Yale Slimme Videodeurbel alvast degelijk. Het toestel is stevig en levert goede beelden op. De vertraging in de tweewegscommunicatie zorgt wel voor verwarring bij bezoekers, en is een stevig minpunt. Wil je echt het meeste uit dit toestel halen, kan je best ook de gong kopen. En duik misschien meteen ook in de instellingen om te zorgen dat je niet ongenood de buren filmt.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content