VS verbieden antivirussoftware Kaspersky
De Amerikaanse overheid heeft de Russische antivirussoftware van Kaspersky verboden. Een gedetailleerd onderzoek heeft uitgewezen dat dit de enige manier is om de bezorgdheid over de nationale veiligheid weg te nemen, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Handel.
De verkoop van Kaspersky-software aan bedrijven en consumenten in de Verenigde Staten zal met onmiddellijke ingang worden verboden. Vanaf 29 september mag Kaspersky ook geen updates meer installeren, waardoor de software grotendeels onbruikbaar wordt tegen nieuwe bedreigingen.
De overgangsperiode is bedoeld om klanten de tijd te geven over te stappen op andere aanbieders, aldus het Agentschap voor Industrie en Veiligheid (BIS). Het agentschap noemt de capaciteiten van de Russische overheid voor cyberaanvallen en haar vermogen om de activiteiten van Kaspersky te beïnvloeden als reden voor het verbod. De software van het bedrijf kan informatie van Amerikaanse bedrijven en burgers te verzamelen die door de Russische overheid kan worden misbruikt, waarschuwde de autoriteit.
Kaspersky, ooit een internationaal gerespecteerde specialist in pc-beveiliging, heeft het al jaren moeilijk in het Westen. In de VS is installatie op overheidsapparaten sinds 2017 verboden, terwijl in Duitsland Duitse Federale Dienst voor Cyberveiligheid (BSI) waarschuwt voor het gebruik van de software. Kaspersky heeft alle beschuldigingen altijd van de hand gewezen en met name banden met Russische inlichtingendiensten ontkend.
Update: In een reactie wijt Kaspersky de ban aan politieke invloeden en ontkent het bedrijf dat zijn software onveilig zou zijn: ‘Het besluit heeft geen invloed op het vermogen van het bedrijf om informatie over cyberdreigingen en/of trainingen te verkopen en te promoten in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Kaspersky een systeem heeft voorgesteld waarbij de veiligheid van Kaspersky-producten onafhankelijk geverifieerd kan worden door een betrouwbare derde partij, is Kaspersky van mening dat het ministerie van Handel zijn beslissing heeft genomen op basis van het huidige geopolitieke klimaat en theoretische zorgen, in plaats van op basis van een uitgebreide evaluatie van de integriteit van Kaspersky’s producten en diensten. Kaspersky houdt zich niet bezig met activiteiten die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en heeft in feite aanzienlijke bijdragen geleverd met zijn rapportage en bescherming tegen verschillende dreigingsactoren gericht op Amerikaanse belangen en bondgenoten. Het bedrijf is van plan om alle wettelijk beschikbare opties te overwegen om zijn huidige activiteiten en relaties te behouden.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier