Wim Bijnens leidt Limburgse samenwerking rond cyberveiligheid

© Getty Images/iStockphoto
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Twee Limburgse ziekenhuizen en Universiteit Hasselt zetten hun schouders onder Shield: een service hub rond cybersecurity die ziekenhuizen moet helpen in de strijd tegen cybercriminaliteit.

‘Een jaar is er gewerkt aan het opzet’, zo legt Shield-CEO Wim Bijnens uit aan Data News. ‘Het Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) waren aan het zoeken naar raakvlakken voor mogelijke samenwerkingen die zin zouden hebben. Zo is al snel de uitdaging rond cybersecurity naar boven gekomen’, zegt Bijnens. De samenwerking tussen de ziekenhuizen en Universiteit Hasselt resulteert dus nu in Shield.

Samen sterker

Shield wil gerichte oplossingen en referentie-architecturen ontwikkelen en implementeren die een afdoend antwoord op cyberdreigingen kunnen zijn. ‘Naast onze eigen bestaande expertise van de drie projectpartners die we samenbrengen, trekken we binnen Shield extra IT-specialisten aan die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity opvolgen. Daarnaast gaan we samenwerkingsverbanden met gespecialiseerde partijen aan’, verduidelijkt Bijnens.

Hilde Goossens, directeur ICT bij Jessa, ziet in Shield alvast een mogelijkheid om proactief op te treden tegen cyberdreigingen die essentiële diensten in gevaar kunnen brengen: ‘Deze samenwerking biedt ons een versterkte basis om onze zorgverlening ononderbroken voort te zetten.’ Kurt Gielen, ICT-manager bij ZOL, ziet ook een focus op innovatie, terwijl Tim Clerckx, ICT-directeur bij UHasselt benadrukt dat dit initiatief ‘onze capaciteiten in cyberveiligheid naar een hoger niveau brengt, waardoor we niet alleen voldoen aan de Europese standaarden maar ook een veiligere omgeving creëren voor onze studenten, onderzoekers en patiënten.’

Niet noodzakelijk beperkt tot Limburg

Op het eerste zicht wel opmerkelijk is dat Shield een vzw-structuur heeft. ‘Daar is bewust voor gekozen omdat ziekenhuizen geen participaties in nv’s kunnen nemen. Om de vzw te financieren gaan we ledenbijdragen vragen, en zullen we de beveiligingsoplossingen die we ontwikkelen ook effectief in de markt zetten en laagdrempelig aanbieden aan alle leden van het netwerk’, aldus de CEO.

Shield is een Limburgs initiatief, met Limburgse partners, ‘maar we willen op termijn zeker ook buiten de provinciegrenzen aan’, zegt Bijnens nog. Zoals de naam Shield eigenlijk verraadt, want dat is ook een acroniem voor ‘Service Hub voor IT Expertise in Limburg en Daarbuiten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content