SEPA-migratie vertraagt
Over 120 dagen, op 1 februari 2014 om precies te zijn, zullen bedrijven gedwongen worden om de SEPA-reglementering (Single Euro Payments Area) na te leven. Vorig jaar was ons land daarin “veruit de beste leerling”.
Over 120 dagen, op 1 februari 2014 om precies te zijn, zullen bedrijven gedwongen worden om de SEPA-reglementering (Single Euro Payments Area) na te leven. Dit reglement voorziet in een Europese ruimte voor overschrijvingen en domiciliëringen (naar het voorbeeld van de eurozone voor geld). We zeggen er meteen bij dat er tot nu toe geen enkele afwijking is gepland voor België.
In oktober 2012 trok de Nationale Bank van België (NBB) aan de alarmbel omdat er nog maar 59 % van de Belgische overschrijvingen en 30 % van de Europese overschrijvingen volgens het SEPA-model verliep, tegenover 12 tot 15 % van de Belgische en 35 % van de Europese domiciliëringen. De NBB was wel van mening dat ons land “veruit de beste leerling in Europa was.”
Half juni publiceerde de NBB haar 5de voortgangsverslag over de SEPA-migratie. In ons land liep het aandeel van de Europese SEPA-overschrijvingen op tot 63 % van alle overschrijvingen. “We zitten wel nog altijd op een hoger niveau dan in de meeste landen, hoewel de migratie toch wat minder snel vooruit gaat”, merkte de NBB op. Bij de migratie naar Europese domiciliëring is er weinig vooruitgang geboekt sinds de migratie in november 2011 door “een van de grootste uitgevers van facturen.” “Enkele grote bedrijven zijn begin dit jaar echter begonnen met hun analyse en ontwikkeling om deze migratie door te voeren. Omdat het proces zo complex is, zullen de meeste van deze grote bedrijven hun migratie in de loop van het 3de kwartaal doorvoeren. We kunnen dan ook nieuwe ontwikkelingen in de migratiecijfers verwachten.”
De Europese Centrale Bank publiceerde begin september haar SEPA-evolutiecijfers. Zij is van mening dat de voorbereidingen nu wel klaar zijn voor de banken, dat ze voor 50 % achter de rug zijn voor de overheden en de grote uitgevers van facturen, en dat er nog volop aan gewerkt wordt voor de kmo’s, maar de doelstelling zou op tijd gehaald worden. Samen met Ierland en Slovenië staan we in de top-drie. Nog begin september bevestigde consultant PwC in een rapport dat “34 % van de bedrijven het risico loopt dat ze niet op tijd klaar zullen zijn” en dat “46 % toegeeft dat ze nog niet aan een noodplan gedacht hebben.” We willen wel waarschuwen dat er “liquiditeitsproblemen kunnen ontstaan.” Een gewaarschuwd bedrijf…
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier