Silicon Valley vs FBI: Ook Facebook en Twitter scharen zich achter Apple
Na Google, Whatsapp en Edward Snowden scharen ook Facebook en Twitter zich achter Apple in het gevecht tegen de FBI.
Het begint op een heus gevecht tussen Silicon Valley en de FBI te lijken, want na Whatsapp en Google scharen Facebook en Twitter zich nu ook achter Apple. Apple kreeg een gerechtelijke opdracht om de federale politiedienst FBI toegang te helpen krijgen tot de versleutelde inhoud van een smartphone die toebehoorde aan de schutters van San Bernardino, maar ziet dat zelf niet zitten. Als Apple software maakt om één iPhone te kraken, krijgt het met die software namelijk toegang tot alle iPhones.
iPhones hebben nu namelijk de beveiliging dat je maximaal tien keer de toegangscode fout in kunt vullen. Als je dan nog niet in de iPhone gekomen bent worden alle gegevens gewist; hetgeen de FBI uiteraard absoluut niet wil.
Facebook laat nu in een statement weten dat ze achter Apple staan en Twitter doet dat door middel van een tweet van de CEO van het bedrijf, Jack Dorsey.
We stand with @tim_cook and Apple (and thank him for his leadership)! https://t.co/XrnGC9seZ4
— Jack (@jack) February 18, 2016
In het statement zegt “agressief te vechten tegen vereisten voor bedrijven om de beveiliging van systemen te verzwakken”. Dat deze bedrijven achter Apple staan is niet vreemd, aangezien ze beiden over veel gebruikersdata beschikken. Wanneer dat ze dat veilig houden, blijven hun gebruikers ook blij.
Daarom is het niet slecht om een kanttekening te plaatsen bij de ‘nobele strijd’ die Apple voert; uiteindelijk heeft het rijkste bedrijf ter wereld als doel om (heel veel) geld te verdienen. Ook klokkenluider Edward Snowden verwoorde dit in een tweet:
An @FBI win against #Apple results in an insecurity mandate. A world where Americans can’t sell secure products, but our competitors can.
— Edward Snowden (@Snowden) February 18, 2016
Wanneer Apple de zaak verliest, kunnen Amerikaanse bedrijven geen veilige producten meer verkopen – en de competitie uit andere landen wel. Er zit dus behalve een veiligheidsaspect ook een zeer groot economisch aspect in deze zaak.
Snowden noemde het al de ‘grootste zaak van het afgelopen decennium’ – dat statement lijkt niet overdreven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier