Sinds vannacht ook IPv6-toegang mogelijk
Met de ‘World V6 Launch’ op 6 juni – een initiatief van de Internet Society – gaan heel wat internetproviders en websites voortaan permanent een ‘IPv6’ toegang mogelijk maken. Na eendaagse ‘smaakmakers’ in de voorbije jaren, geeft de Internet Society het IPv6 (Internet Protocol versie 6) vandaag een stevige duw in de rug. Wereldwijd hebben duizenden internet service providers (isp’s) en websites immers toegezegd vanaf 6 juni permanent een IPv6 toegang te bieden aan gebruikers. Het startschot werd bepaald op 2u ‘s ochtends (Belgische tijd). Dat betekent niet dat de klassieke IPv4 toegang verdwijnt, wel integendeel.
Met de ‘World V6 Launch’ op 6 juni – een initiatief van de Internet Society – gaan heel wat internetproviders en websites voortaan permanent een ‘IPv6’ toegang mogelijk maken.
Na eendaagse ‘smaakmakers’ in de voorbije jaren, geeft de Internet Society het IPv6 (Internet Protocol versie 6) vandaag een stevige duw in de rug. Wereldwijd hebben duizenden internet service providers (isp’s) en websites immers toegezegd vanaf 6 juni permanent een IPv6 toegang te bieden aan gebruikers. Het startschot werd bepaald op 2u ‘s ochtends (Belgische tijd).
Dat betekent niet dat de klassieke IPv4 toegang verdwijnt, wel integendeel. Eric Vyncke, medevoorzitter van de IPv6 Council in België (en distinguished engineer bij Cisco Systems), benadrukt dat op een paar percent gebruikers na, iedereen rustig verder gebruik zal blijven maken van IPv4 voor toegang tot het internet. “De versies IPv4 en IPv6 zullen zeker nog 10 tot 15 jaar naast elkaar worden gebruikt”, klinkt het.
Dat IPv6 uiteindelijk de overhand zal krijgen, staat evenwel buiten kijf. Het aantal beschikbare IPv4 adressen komt in een aantal groeigebieden immers aan zijn eind. Bovendien zijn de meeste eindgebruikers- en connectiviteitssystemen al IPv6 compatibel, of kunnen dat mits een upgrade worden. Voorts biedt IPv6 ook meer mogelijkheden inzake security en een beter beheer van de informatiestromen (quality of service).
In de voorbije 20 jaar dat IPv6 in ontwikkeling is, heeft het al vooruitgang geboekt, zij het nog niet spectaculair. Zo heeft Free, een krachtige uitdager van France Telecom, een IPv6-strategie uitgebouwd (met onder meer eigen materiaal bij de consumenten thuis), waardoor vandaag in Frankrijk de internetconnecties voor haast 5 procent over IPv6 lopen.
België In België ligt dat percentage op 0,05 procent, en ten opzichte van andere landen is dat een achterstand. Anderzijds geldt voor België wat de wet van de remmende voorsprong, door de relatief vroege overstap naar snellere internettoegangen. De modems op basis van ADSL en VDSL die in ons land gemeengoed zijn, kunnen vaak niet tegelijk IPv4 en IPv6 aan (onder meer door geheugengebrek). En hun vervanging op grote schaal heeft een stevig prijskaartje, zodat dit veeleer geleidelijk zal gebeuren naarmate oude of defecte toestellen aan vervanging toe zijn.
Op de lijst van deelnemende organisaties in België prijken namen als RTBf, Ice-Watch, maar ook Keytrade: de lijst van World V6 Launch dag vermeldt een veertigtal namen. Als enige Belgische isp met permanente IPv6 ondersteuning (naast aanbiedingen van buitenlandse isp’s) is er Belnet (al vijf jaar lang), mede dankzij de dienstverlening aan organisaties als universiteiten en overheidsinstellingen.
Toch ziet Vyncke op basis van lopende testen in deze toestand verandering komen op relatief korte termijn. Zo verwacht hij dat nog dit jaar Belgische isp’ers zullen uitpakken met commerciële producten op basis van IPv6 voor bedrijven, terwijl in 2013 ook IPv6 toegang bij de consumenten thuis een opgang zal maken.
Wat mogelijke problemen betreft voor bedrijven die een overstap overwegen, ziet Vyncke die niet zo groot. Door het stijgend gebruik van pakketten voor bedrijfstoepassingen, verkleint het gevaar van hard-gecodeerde IPv4 koppelingen, zeker als IPv6 naast IPv4 wordt geïmplementeerd (voor een 100 procent overgang naar IPv6 wordt wel een software audit aanbevolen). Voorts kunnen bedrijven zich van een vlotte overstap verzekeren door nu reeds in hun offertes IPv6 als vereiste te stellen. Het Europese RIPE Network Coordination Centre heeft een nieuwe versie (ripe-551) van een document dat kan worden gebruikt voor dat deel van de offerte.
Uiteindelijk ziet Vyncke niet de aanschafkosten van materiaal etc. als de grootste kost van een IPv6 overstap. “Dat is allicht veeleer de kost van de bijscholing van de betrokkenen”, klinkt het. Bedrijven die treuzelen met IPv6 plannen zouden overigens meer financiële schade kunnen lijden omdat ze zo de facto worden afgesloten van bedrijven en streken in Azië die wel naar IPv6 overstappen.
Bovendien zal in de komende jaren allicht de kwaliteit (en security) van het resterende IPv4-internet er op achteruit gaan, door teruglopende investeringen. Kortom, besparen door geen IPv6-strategie uit te werken zou wel eens duurder kunnen uitvallen voor bedrijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier