Sinjoren stemmen met de hand

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Zondag 18 oktober stemmen de Antwerpenaars in een referendum over de Oosterweelverbinding. De stemming én de telling gebeuren volledig manueel.

Zondag 18 oktober stemmen de Antwerpenaars in een referendum over de Oosterweelverbinding. De stemming én de telling gebeuren volledig manueel.

Het referendum gaat over de vraag of de Antwerpenaars het tracé dat Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft uitgetekend, mét viaduct dus, een juiste oplossing vinden voor het sluiten van de ring rond de stad. Bij de 800.000 euro die het referendum zal kosten, zijn er niet veel ict-uitgaven. Dat bevestigt ook Peter De Mol, projectmanager bij Digipolis, dat ict-diensten levert aan de steden Antwerpen en Gent en hun OCMW’s. “We hebben de ict-piste verlaten omdat die duurder was dan de manuele oplossing.”

Toch schreef Digipolis in het voorjaar een bestek uit rond de huur (en mogelijke aankoop) van 20 hoogvolumescanners en bijhorende software voor de optische lezing van stemformulieren van de volksraadpleging. “Op dat ogenblik was nog niet helemaal duidelijk hoe en wanneer die volksraadpleging zou plaatsvinden”, weet De Mol. “Toen bleek dat dat pas na de verkiezingen zou zijn, hebben we de verschillende opties naast elkaar gelegd. Daaruit bleek dat manuele verwerking van de stemmen goedkoper was. Het ging ook om erg specifieke hardware die we nadien niet meer onmiddellijk zouden nodig hebben.”

De enige taken waarvoor Digipolis zondag zal instaan, zijn de helpdesk voor telefonie en data vanuit het Bell-gebouw en de draadloze internetverbinding voor de pers in het Sint-Felixpakhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content