SIS II houdt hoofd boven water
SIS II, de tweede versie van het Schengen Informatie Systeem, kan er alsnog komen. De Raad van de Europese Unie heeft dat beslist.
SIS II, de tweede versie van het Schengen Informatie Systeem, kan er alsnog komen. De Raad van de Europese Unie heeft dat beslist.
SIS is een Europese databank waarmee politiediensten over de grenzen heen kunnen samenwerken. SIS II moet daarvan de verbeterde, uitgebreide versie worden. HP en Steria werden in 2004 aangezocht om het project in goede banen te leiden. Maar om zowel wettelijke als technische redenen liep de uitwerking ervan loopt vertraging op. Onder meer Microsoft en Unisys werden aangezocht om de twee andere bedrijven bij te staan.
In januari van dit jaar stond het project op springen toen belangrijke tests weer problemen gaven. Er werd een rapport geëist over SIS II en de ontwikkeling van een alternatief scenario, met name de verdere uitwerking van SIS 1+ (de aangepaste eerste versie van SIS), ‘SIS 1+ RE’ genaamd.
Voor dat alternatief scenario hebben de Franse autoriteiten in april trouwens al een aanbesteding gelanceerd. Die bestaat uit een verplicht onderdeel om SIS 1+ langer draaiende te houden en een optioneel onderdeel om bovenop SIS 1+ de SIS II-functionaliteiten te ontwikkelen.
Het vorige week afgewerkte rapport over beide scenario’s stelt dat SIS II eind 2011 volledig draaiende zou kunnen zijn, het alternatieve SIS 1+ RE pas tegen eind 2012. Voor SIS II betekent dat dat de ontwikkeling dit jaar grotendeels zou moeten zijn afgerond, zodat volgend jaar kan gespendeerd worden aan testing. In september 2011 zou SIS II dan draaiende moeten zijn. Hoewel vanaf dan ook nieuwe lidstaten zouden kunnen worden toegevoegd, zeggen de meeste experts daarmee best te wachten tot eind 2011, om SIS II een soort ‘stabilisatieperiode’ te gunnen.
De totale toekomstige kost van beide scenario’s zou vergelijkbaar zijn, 46,9 miljoen euro voor SIS II tegenover 43,5 miljoen euro voor het alternatief. Maar SIS II stopzetten zou de EU vele miljoenen kosten aan schikkingen met de leveranciers en erg veel investeringen (een groot deel van de tot dusver geïnvesteerde 30 miljoen euro) doen verliezen. Ook voor het Visum Informatie Systeem (VIS) zouden er dan repercussies kunnen zijn.
De Raad van de Europese Unie heeft daarom een knoop doorgehakt. SIS II wordt voortgezet onder strenge voorwaarden, met name slagen in twee grote tests, met het alternatieve plan om op terug te vallen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier