Slaapstand leidt tot miljardenverspilling

Jaarlijks wordt wereldwijd voor 80 miljard dollar (circa 59 miljard euro) aan energie verspild. Dat komt door een inefficiënte slaapstand van apparaten die in verbinding staan met internet.

Jaarlijks wordt wereldwijd voor 80 miljard dollar (circa 59 miljard euro) aan energie verspild. Dat komt door een inefficiënte slaapstand van apparaten die in verbinding staan met internet, zoals modems, printers of spelcomputers. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een woensdag gepubliceerd rapport.

Het probleem wordt alleen maar groter. Er komen meer apparaten bij die met internet zijn verbonden en meer huishoudens schaffen dergelijke apparaten aan. In 2020 zal de verspilling 120 miljard dollar bedragen.

Slaap- of sluimerstand suggereert dat er vrijwel geen stroom wordt gebruikt, maar vaak is het stroomverbruik net zo groot als wanneer de apparaten echt aanstaan.

“Het probleem is niet dat deze apparaten vaak op stand-by staan, maar dat ze veelal meer stroom gebruiken dan nodig is om de verbinding te onderhouden met internet en te communiceren met het netwerk”, zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven.

Volgens haar zouden door toepassing van de best beschikbare technologie de apparaten dezelfde taken kunnen uitvoeren met 65 procent minder stroom.

De in Parijs gevestigde IEA, die de 29 aangesloten landen adviseert over energiezaken, roept politiek, ontwikkelaars en fabrikanten op om hier werk van te maken. (Belga/PVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content