Slim WMS optimaliseert logistiek bij Casa

Bart Dauwen, warehouse manager bij Domus Logistics: "Locus WMS bevat alle voorraadinformatie en stuurt het geheel aan. Het plaatst de pallets op een slimme manier, zodat er naderhand zo weinig mogelijk bewegingen nodig zijn."

Domus Logistics centraliseert zijn logistieke activiteiten in een nieuw distributiecentrum in Olen. Het logistieke bedrijf achter de Casa-winkels zet daarbij in op de combinatie van procesoptimalisering en automatisering.

Domus Logistics is de logistieke dienstverlener binnen de groep Casa International. Het bedrijf importeert goederen – onder meer uit het Verre Oosten – en staat vervolgens in voor de hele logistieke ketting, tot de belevering van de vijfhonderd Casa-winkelpunten in acht Europese landen. “In het bestaande distributiecentrum konden we niet verder groeien”, zegt Bart Dauwen, warehouse manager bij Domus Logistics. “Daarom hebben we beslist alle logistiek te centraliseren in een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum.”

Het nieuwe distributiecentrum vangt niet alleen de vraag naar extra capaciteit op, maar laat Domus Logistics tegelijk toe om de logistieke stromen te vereenvoudigen. “Vroeger werkten we vanuit verschillende locaties, waaronder onze eigen magazijnen in Itegem en Westerlo. Daarnaast moesten we voor extra capaciteit een beroep doen op externe logistieke dienstverleners. De goederenflow tussen die verschillende vestigingen en de winkels was behoorlijk complex. Het nieuwe distributiecentrum is gericht op de combinatie van kostenefficiëntie en automatisering.” Op die manier kan Domus Logistics op jaarbasis minstens vijfduizend vrachtritten uitsparen.

Automatisch transport

Het nieuwe distributiecentrum is sinds begin dit jaar in gebruik. Tegen het voorjaar van 2018 wil Domus Logistics er alle logistieke activiteiten centraliseren. Het nieuwe distributiecentrum ligt aan de E313 in Olen, heeft een oppervlakte van 50.000 vierkante meter en biedt plaats aan 65.000 pallets. “In de aanloop naar de verhuis hebben we in de bestaande magazijnen een systeem voor voice picking geïmplementeerd”, zegt Bart Dauwen. “Dat was een bewuste keuze. We wilden de medewerkers ervaring laten opbouwen met het systeem binnen een vertrouwde omgeving.” Het is maar één van de elementen die in het nieuwe distributiecentrum straks de logistieke stromen moet vereenvoudigen en versnellen.

Het concept achter het nieuwe distributiecentrum steunt op twee pijlers. Enerzijds gaat het om de optimalisering van een klassieke magazijninrichting op basis van manuele handelingen, anderzijds ligt er behoorlijk wat nadruk op de automatisering van processen. “Voor de bulk-opslag komen we van een conventioneel smallegangenmagazijn, van waaruit de verdere herbevoorrading naar de picklocaties met reachtrucks gebeurde”, zegt Bart Dauwen. In het nieuwe centrum gebeurt de aanvoer, identificatie en wrapping van de goederen volledig automatisch. Egemin Automation installeerde daarvoor een oplossing met automatisch geleide voertuigen. Die staan in voor het interne transport van en naar de opslaglocaties. De in- en uitslag van de pallets uit het smallegangenmagazijn voor de herbevoorrading van de picklocaties verloopt zo helemaal automatisch.

Intelligent WMS

Centraal in het verhaal staat Locus WMS, het wms-pakket (warehouse management system) van ict-dienstverlener Centric, dat Domus Logistics ook in zijn oude distributiecentrum in gebruik had. “Er zijn specifieke aanpassingen aan het wms gebeurd”, vervolgt Bart Dauwen. “Niet alles kon of moest uiteraard hetzelfde blijven. Tegelijk konden we het oude systeem niet zomaar één op één overzetten naar het nieuwe distributiecentrum. Belangrijk was vooral dat we de noodzakelijke aanpassingen grondig hebben bestudeerd en gedocumenteerd.” Locus wms voegt intelligentie aan het distributiecentrum toe. “Het centrum bevat alle voorraadinformatie en stuurt het geheel aan. Locus WMS verspreidt de pallets op een slimme manier over het magazijn, zodat er naderhand zo weinig mogelijk bewegingen nodig zijn, zoals minder gangwissels voor de smallegangentrucks.”

De operatoren van het magazijn ontvangen hun opdrachten in real time: via voice voor detail picking en via rf op mobiele terminals, zowel draagbaar als gemonteerd op magazijntrucks. Het zorgt ervoor dat de producten het distributiecentrum veel sneller verlaten. De investering in het nieuwe distributiecentrum past zo ook in de inspanningen die Casa International levert om meer in te zetten op e-commerce. Op termijn is het de bedoeling dat Domus Logistics ook de logistieke afhandeling van de online verkoop van Casa – die momenteel in de steigers staat – voor zijn rekening neemt.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content