Slimme criminelen gaan online

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De crisis treft ook criminelen. Bankkantoren zijn steeds beter beveiligd, hoewel de banken geen geld meer hebben. Criminelen zoeken graag de weg van de minste weerstand.

De crisis treft ook criminelen. Bankkantoren zijn steeds beter beveiligd, hoewel de banken geen geld meer hebben. Criminelen zoeken graag de weg van de minste weerstand.

Het aantal gewelddadige homejackings neemt bijvoorbeeld spectaculair toe. Gewone burgers worden onder pistoolbedreiging van hun bed gelicht en moeten geld, juwelen en auto afgeven. Dat is meer iets voor criminelen van de oude slag. Want in cyberspace kun je vandaag met veel minder moeite en gevaar veel meer geld stelen. Zo werd mijn Visa-kaart dit jaar al twee keer preventief geblokkeerd. Mijn kaartnummer bleek gestolen bij “een databasehacking in het buitenland”. Gestolen nummers worden vervolgens gebruikt om op het internet met andermans geld allerlei kleine aankopen te doen.

Maar het kan nog eenvoudiger. ‘Click farms’ kent u wellicht al. Dat zijn groepen arme luizen die door criminelen betaald of gedwongen worden om te klikken op internetadvertenties. Nog inventiever is ‘click pimping’. Met die techniek richten criminelen websites in die ze door slinkse technieken hoog laten scoren in de zoekmachines. Vervolgens verkopen ze klikadvertenties aan niets vermoedende adverteerders. Click farms klikken dan zoveel mogelijk op die advertenties. Click pimping is dus niets anders dan een slinkse manier om kleine adverteerders op te lichten.

Volgens het onderzoeksbureau ClickForensics zijn ondertussen een op de zeven clicks frauduleus. Soms is er met die fraude een pak geld gemoeid. In juni daagde Microsoft drie in Canada woonachtige Chinezen voor de rechter die voor meer dan 750.000 dollar valse clicks zouden hebben gegenereerd. Ze gebruikten daarvoor een inventief systeem dat ik hier wegens plaatsgebrek niet kan behandelen, maar dat u kunt nalezen in het hieronder gelinkte document.

Een van de Chinezen die betrokken is bij voorgaande zaak, duikt ook op bij een ander merkwaardig geval van internetfraude. Evony is een laagdrempelige online rip-off van het populaire pc-game Civilization. Het spel is zogenaamd gratis, maar als je ook maar iets wil bereiken dan moet je met echt geld over de brug komen. Daar zijn kleine bedragen mee gemoeid, maar vele kleintjes maken een grote. Als je er een tijdje in meespeelt, merk je aan alles dat Evony er alleen maar op gericht is om gamers zoveel mogelijk geld uit de zakken te kloppen. Dat het om fraude gaat, is erg moeilijk te bewijzen. Bovendien gaat het om zulke kleine bedragen, dat gefrustreerde gamers er liever de brui aan zullen geven dan een klacht in te dienen. Maar dan staan er genoeg andere gamers klaar om ook weer een klein bedrag in het spel te stoppen. De mensen erachter verdienen er wellicht honderdduizenden, zo niet miljoenen dollars mee. Bloggers en journalisten die kritische stukken over Evony schrijven, worden trouwens bedreigd en zelfs voor de rechtbank gedaagd wegens laster en eerroof.

Scareware is een andere methode waarmee cybercriminelen gemakkelijk geld verdienen. Het gaat om valse antivirusproducten die via populaire downloadsites worden verspreid. De scareware scant je pc en stelt zogenaamd een infectie vast. Je betaalt een klein bedrag om het product te activeren en dan word je pc zogezegd genezen. Duizenden mensen trappen erin. Symantec identificeerde meer dan 250 verschillende scarewareproducten. Volgens Symantec verdienen criminelen jaarlijks meer dan 900.000 euro aan dergelijke scareware. In alle gevallen gaat het om bijna onzichtbare, geweldloze vormen van criminaliteit, waarmee niettemin heel wat geld wordt gestolen. Voor politie en gerecht is het erg moeilijk om er tegenop te treden. Slimme criminelen scholen zich dus best om tot cybercriminelen en laten de homejackings en bankovervallen over aan de de echte dommeriken.

Microsoft-klacht ivm klikfraude: http://tinyurl.com/msklacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content