‘Slimme snelweg’ kan het verkeer regelen
De A14, een hoofdbaan in Groot-Brittannië, wordt de eerste ‘internet-geconnecteerde snelweg’, die het verkeer kan monitoren door signalen uit te sturen naar mobiele telefoons in rijdende voertuigen.
De A14-autostrade in Groot-Brittannië wordt in het kader van een proefproject uitgerust met een netwerk van sensoren, die bijvoorbeeld aan lantaarnpalen gehangen worden. Aan de hand van deze sensoren kan de verkeersdrukte bijgehouden worden.
De technologie, die gebruikt maakt van de ‘witte ruimte’ tussen televisiezenders in plaats van dure mobiele telefoonnetwerken, kan overheidssystemen in staat stellen de maximumsnelheid van auto’s aan te passen aan verkeerssituaties.
De sensoren traceren namelijk verkeersopstoppingen, en sturen deze informatie draadloos door naar een centraal controlesysteem. Vanuit dit systeem kunnen automatisch snelheidslimieten opgelegd worden aan automobilisten om het wegverkeer vlotter te laten verlopen.
“Door verkeerspatronen aan de hand van deze technologie beter te leren begrijpen, in verschillende weersomstandigheden en op verschillende tijdstippen, kunnen we de regulatie van het verkeer optimaliseren”, zegt Stan Boland van Neul, een Britse start-up die dit proefproject uitvoert samen met British Telecom en het Departement voor Transport in Groot-Brittannië.
Dit systeem is ook ingesteld om rechtstreeks met auto’s te communiceren, en om zo voertuigen bijvoorbeeld om te leiden als er files zijn.
Uiteindelijk moet het systeem ook de motor en de remmen van zelfrijdende wagens kunnen bedienen.
Neul hoopt dat er binnen het jaar overal in Groot-Brittannië sensoren geplaatst worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier