Slimme watermeter voor elke Antwerpenaar tegen eind 2020
De Antwerpse drinkwatermaatschappij ‘water-link’ gaat de komende jaren 205.000 slimme meters installeren bij elke Antwerpenaar. Daarvoor is donderdag een concessie-overeenkomst ondertekend op het Antwerpse stadhuis.
De meters sturen dagelijks meterstanden door, wat kan zorgen voor tijdsgetrouwe facturatie, snelle lekdetectie, alsook rationeel watergebruik. Het debiet van de watermeter kan ook vanop afstand geregeld worden, wat waterafsluitingen moet tegengaan.
Antwerpen profileert zich al geruime tijd als ‘city of things’, waarbij heel wat soorten (sensor)data verzameld zullen worden om diensten efficiënter te kunnen maken. Water-link ondertekende donderdag officieel een concessieovereenkomst, waarmee een netwerk van slimme meters wordt geïnstalleerd. Engie Fabricom zal samen met het bedrijf Hydroko instaan voor de meters. Er komen ook tientallen antennes in de stad, die dagelijks de meetgegevens versleuteld zullen ontvangen.
Meten is weten
“De voordelen van het systeem zijn legio”, zegt André Gantman, voorzitter van water-link. “Er komt meer comfort omdat de klant de meterstand niet meer moet doorgeven. We kunnen lekken snel detecteren en de klant waarschuwen. Het aantal diefstallen door oplichters kan dalen en er zijn ook voordelen voor budgetcontrole en rationeel waterverbruik. Via internet en apps kan het verbruik worden opgevolgd. Meten is weten.”
Er komt eerst een jaar lang een pilootproject om de meters te testen. Onder meer het Antwerpse OCMW participeert daarin. Ook 500 vrijwillige particulieren kunnen zich online aanmelden. Nadien volgt tegen eind 2020 een uitrol naar alle klanten. Volgens Antwerps schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) hebben de slimme watermeters ook een sociaal nut. Ze moeten een einde maken aan de waterafsluitingen voor wanbetalers. Het debiet van de pompen kan vanop afstand worden geregeld, wat een minimale levering zonder gehele afsluiting mogelijk maakt.
Privacy verzekerd
De privacy van de meetgegevens wordt evenwel bewerkstelligd. Water-link kan wel snel bewoners waarschuwen wanneer hun verbruik aanzienlijk hoger komt te liggen dan verwacht, maar men geeft geen gegevens door aan derden, tenzij in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Water-link is nog in gesprek met de Privacycommissie.
Het hele systeem zal “enkele tientallen miljoenen” euro’s kosten aan water-link. De overheidsopdracht voorziet ook nog een uitbreiding in Veurne en Knokke-Heist. De watermaatschappijen AGSO (Knokke-Heist) en IVWA (Veurne) kunnen ook instappen. Daar zou het ongeveer om 50.000 meters gaan.
Engie benadrukt dat het ook andere toepassingen ziet voor het SIGFOX-netwerk, dat onder meer de metersignalen opvangt. Het denkt ook aan zaken als het in kaart brengen van lege parkeerplaatsen. Per dag levert water-link zo’n 400.000 kubieke meter drinkwater aan particulieren, de industrie en andere maatschappijen. Gemiddeld gebruikt de Antwerpenaar dagelijks 120 liter water. # [Belga/KVdS]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier