Snowden: ‘De NSA heeft de toekomst van het internet in de fik gestoken’

© Belga
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Als het aan hem lag, zou hij opnieuw de vuile was van de NSA buitenhangen, zei klokkenluider Edward Snowden. “We hebben een waakhond nodig die de politici bewaakt.”

“Zou ik het opnieuw doen?’, vroeg Snowden zich af. “Absoluut. “Wat er ook gebeurt met mij, we hadden het recht om dit te weten.”

Snowden zit al maanden in Rusland, waar hij tijdelijk asiel kreeg nadat hij duizenden documenten over de Amerikaanse elektronische inlichtingendienst NSA lekte. Naar de VS kan hij niet terug, want daar wordt hij beschuldigd van spionage en wacht hem re rechtbank en wellicht een lange gevangenisstraf.

De klokkenluiders sprak via een videoverbinding een publiek toe op South by Southwest, het jaarlijkse technologie-, film- en muziekfestival in Austin (Texas).

“Ik heb een eed gezworen om de Amerikaanse grondwet te steunen en verdedigen, en ik zag dat die grondwet op massieve schaal geschonden werd”, zei Snowden, die op het scherm verscheen met een afbeelding van de Amerikaanse grondwet als achtergrond.

“South by Southwest en de technologiegemeenschap, de mensen in de zaal in Austin, zijn degenen die dit kunnen rechtzetten. Er moet een politiek antwoord komen, maar ook een technologisch antwoord.”

In de fik

“We hebben publiek toezicht nodig”, zei Snowden. ‘Er moet een manier zijn voor betrouwbare publieke figuren om onze belangen te verdedigen. We hebben een waakhond nodig die de politici bewaakt, want als we niet geïnformeerd worden, kunnen we geen toestemming geven voor het beleid van de overheid.”

“De NSA heeft de toekomst van het internet in de fik gestoken en de mensen in deze zaal zijn de brandweermannen”, vervolgde hij. “We hebben jullie nodig om de zaak weer recht te trekken. Het zijn de makers, de denkers en de ontwikkelaars die ervoor kunnen helpen zorgen dat we weer veilig zijn. We moeten ervoor zorgen dat onze toestellen veilig zijn wanneer ze uit de doos komen. De ontwikkelaars zullen anders moeten gaan denken.”

Duistere kunsten

Bij dat anders denken, hoort encryptie, zegt Snowden. Wat dat betreft, spreekt het volgens hem boekdelen dat de Amerikaanse regering nog steeds niet weet welke documenten hij gelekt heeft. “Ze hebben er geen idee van welke documenten de journalisten ter beschikking gesteld zijn, omdat encryptie werkt. Dat moeten we niet zien als een duistere kunst, naar net als bescherming tegen duistere kunsten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content