Snuffelstages

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Het is me toch altijd wat boven de Moerdijk. Weet u nog dat er vorig jaar een Hollands it-bedrijf was dat zijn werknemers als obers uitstuurde naar een restaurant?

Het is me toch altijd wat boven de Moerdijk. Weet u nog dat er vorig jaar een Hollands it-bedrijf was dat zijn werknemers als obers uitstuurde naar een restaurant? Ze moesten er leren klantvriendelijk te bedienen, niet voor hun tijd te spreken en ‘la dolorosa’ pas te serveren als er om gevraagd werd.

Het is wel een erg bizarre manier om je nieuwe medewerkers een stage te laten lopen. Stel je eens voor dat je familie of erger, vrienden aan het tafelen zijn in het eetpand. Met alle respect voor obers trouwens, ik heb deze taak zelf enkele jaren voor m’n rekening genomen.

Maar nu is er meer. De cio van het Rijk, zo heet dat daar, wil ‘snuffelstages’ invoeren. Dat is een soort van uitwisselingsprogramma waarbij ict-specialisten uit het bedrijfsleven een tijdje bij de overheid werken, en ook omgekeerd. Dank zij deze snuffelstages wil de overheid meer kennis en ervaring in huis halen. Snuffelstages, een wonderlijke term. Het komt uit het secondair onderwijs, zo leer ik op Wikipedia. Leerlingen kunnen korte tijd in een bedrijf gaan werken, maar het is niet de bedoeling dat ze bepaalde vaardigheden opdoen. Wel zorgt de snuffelstage ervoor dat er ervaring opgedaan wordt zodat er bepaalde keuzes kunnen worden gemaakt. Wikipedia vermeldt erbij dat voor de stagiair een dergelijke snuffelstage ook een eerste confrontatie is met een lange werkweek, met afwijkende tijden. Ook dat lijkt inderdaad een aanpassing voor de overheid. Met alle respect trouwens voor de it-afdelingen van de overheid. Ik heb er niet gewerkt, maar ik ken alvast in België heel wat knappe en oerdegelijke bollen.

Is een dergelijke uitwisseling ‘on the floor’ een goed idee? Het is in elk geval niet makkelijk om zoiets georganiseerd te krijgen. Er is nu al overal een tekort aan it’ers. Moet je ze dan ook nog een snuffelstage laten uitvoeren? Dat overheid en bedrijven van elkaar kunnen leren is duidelijk. Dat kan ook best in verenigingen zoals Cioforum, MIT-club, Cio-Club de Wallonië, CioNet, Beltug, ADM, Agoria of de andere ITSMF-en van deze wereld. In ons land geen gebrek aan netwerking. Lijkt me ook niet alleen interessanter maar ook plezanter. Of is dat dan weer typisch Belgisch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content