Sociale netwerksites onder vuur

Veelgebruikte bankwebsites, sociale netwerksites en jobsites zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Dat constateert Symantec in het twaalfde, halfjaarlijkse Internet Security Threat Report. Het voorbeeld van Monster.com spreekt voor zich…

Veelgebruikte bankwebsites, sociale netwerksites en jobsites zijn steeds vaker doelwit van cybercriminelen. Dat constateert Symantec in het twaalfde, halfjaarlijkse Internet Security Threat Report. Het voorbeeld van Monster.com spreekt voor zich…

Voor aanvallers blijken sociale netwerksites bijzonder waardevol. Die websites leveren massa’s vertrouwelijke gebruikersinformatie op, waarmee aanvallers zich kunnen voordoen als iemand anders (zogenaamde identiteitsdiefstal), waarmee online fraude kan worden gepleegd, of waarmee ze zich toegang kunnen verschaffen tot andere beveiligde sites vanwaar nieuwe aanvallen kunnen worden gelanceerd. Onlangs werd bijvoorbeeld de jobsite Monster.com gehackt waardoor meer dan een miljoen gebruikersaccounts, met contactgegevens, in handen van cybercriminelen kwamen.

Cybercriminelen die uit zijn op financieel gewin hanteren ook steeds professionelere methoden om hun doel te bereiken, zo concludeert het onderzoek. Symantec constateert bijvoorbeeld in de eerste helft van 2007 een toename van het gebruik van geavanceerde digitale pakketten voor kwaadaardige aanvallen door cybercriminelen. Een voorbeeld daarvan is het illegale product ‘MPack’. Met dit softwarepakket kunnen cybercriminelen duizenden computers overvallen, over de hele wereld. Ook zogenoemde Phishing-toolkits (een middel voor internetfraude), waarmee aanvallers persoonlijke gegevens van consumenten proberen te ontfutselen, zijn steeds gemakkelijker verkrijgbaar voor cybercriminelen.

Nog enkele opvallende observaties van Symantec: van alle gevallen van identiteitsdiefstal wordt bijna de helft (49%) veroorzaakt door diefstal of verlies van computers of andere opslagmedia zoals telefoons, usb-sticks, cd-roms et cetera. Meer dan de helft (58%) van de onderzochte ondernemingen is bang dat ze binnen nu en 5 jaar een keer te maken krijgen met diefstal of verlies van gegevens. Op websites van cybercriminelen blijken valse creditcards – naast bankrekeningen – het meest aangeboden artikel. En tot slot: spam maakte 61 procent uit van al het gecontroleerde e-mailverkeer, al bij al een relatief geringe stijging ten opzichte van de laatste zes maanden van 2006, toen 59 procent van de e-mail werd geclassificeerd als spam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content