‘Software goed voor 3,1 miljoen Europese jobs’

© Getty Images/iStockphoto

De software-industrie in de Europese unie is goed voor honderden miljarden euro’s en miljoenen jobs. Al is de organisatie die de cijfers voorstelt erg creatief met de cijfers.

De Europese Unie heeft 3,1 miljoen jobs te danken aan software, dat is zo’n 1,4 procent van het totaal aantal jobs. Indirect loopt dat aantal zelfs op tot 11,6 miljoen. Als het gaat om omzet dan staat de teller op 910 miljard euro.

Mensen in de software-sector verdienen gemiddeld 45.333 euro, waar het Europees gemiddelde op 33,790 euro ligt. Wel moeten we hierbij nuanceren dat het niet enkel om IT-jobs gaat. Ook de boekhouding, administratieve functies en andere jobs in een software-bedrijf worden hier meegeteld.

De cijfers zijn afkomstig van BSA | The Software Alliance, dat bedrijven controleert op illegaal gebruik van software. Zij lieten een studie uitvoeren door EIU om het belang van software voor de economie te benadrukken.

Wankele methodologie

Hoewel het buiten kijf staat dat software voor een groot aantal jobs en economische omzet zorgt, moeten we de cijfers wel enigszins nuanceren als we kijken naar de methodologie. Zo focust het onderzoek vooral op vijf landen: de UK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje.

Als bronnen haalt EIU onder meer zijn eigen data en Eurostat aan. Verder verwijst het naar ‘Data van verschillende erkende en reputabele bronnen’ die vervolgens waar nodig zijn geëxtrapoleerd. Welke die betrouwbare bronnen zijn, wordt niet verteld.

Ook de indirecte economische input is relatief. Zo telt het onderzoek ook de impact op vastgoed mee, vermoedelijk redenerend dat een softwarebedrijf dat een kantoor van €2000 per maand huurt, €24.000 extra per jaar bijdraagt aan de economie die er anders niet zou zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content