Sony Xperia Z1 eind deze maand verkrijgbaar in België

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Xperia Z1, het nieuwe smartphone-vlaggenschip van Sony, is vanaf eind deze maand ook verkrijgbaar in België. Het toestel onderscheidt zich van de concurrentie met zijn 20.7 megapixel-camera en enkele opvallende apps.

De Xperia Z1, het nieuwe smartphone-vlaggenschip van Sony, is vanaf eind deze maand ook verkrijgbaar in België. Het toestel onderscheidt zich van de concurrentie met zijn 20.7 megapixel-camera en enkele opvallende apps.

Zoals al bleek bij de lancering van de Xperia Z vorig jaar wil Sony duidelijk meespelen met Apple en Samsung in het segment van de high end smartphones. Tijdens de presentatie van het nieuwe topmodel (de Xperia Z1) in Brussel benadrukte marketing manager van Sony Mobile Edouard Paul nogmaals de ambitie van zijn bedrijf om op korte termijn de nummer drie te worden in de mobiele markt.

Of dat zal lukken valt nog af te wachten. De strijd is hevig nu ook Chinese merken als Huawei stilaan voet aan de grond beginnen te krijgen in Europa. Maar het nieuwe topmodel van Sony heeft alvast enkele originele troeven meegekregen waarmee het zich kan onderscheiden van de rest.

Zo is de ‘5 inch’ Z1 volledig waterdicht, en kan het toestel tot een half uur onder water worden gehouden op een diepte van 1,5 meter. Dé unique selling proposition moet echter de 20.7 megapixel camera worden, die de prestaties van een volwaardige compactcamera belooft dankzij zijn speciale ‘G Lens’ (met een hoek van 27 mm) en de grote 1/2.3-CMOS beeldsensor.

Nu staat die camera niet zomaar op zichzelf, Sony introduceert ook enkele opvallende apps om beelden mee te delen. Origineel en nog nergens anders gezien is ‘social live’, een toepassing waarmee je video in real time kan streamen op de Facebook-wall van je vrienden (over 4G, 3G of wifi; standaard in 360p, maar de kwaliteit kan geupgraded worden).

Met ’timeshift burst’ kan je in 2 seconden 61 foto’s nemen en heen en terug scrollen om het beste beeld te weergouden. ‘Info-eye’ is een variant op Google Goggles en ‘AR effect’ is een augmented reality app waarmee je personaliseerbare animaties kan plakken op beelden.

De Z1 heeft een Qualcomm Snapdragon 800 2.2 GHz quad-core cpu aan boord, en ondersteunt 4G LTE. Het toestel is voorzien van 2 GB RAM en een geheugen tot 16 GB (uitbreiding met microSD kaart tot 64 GB). De 3000 mAh batterij zou het volgens Sony een stukje langer moeten uitzingen dan wat gangbaar is voor een dergelijk toestel.

De Xperia Z1, die 699 euro moet kosten, wordt geleverd met een gratis proefabonnement van twee maanden op Sony’s ‘Music Unlimited’-streamingdienst (het Spotify-equivalent van Sony met 22 miljoen songs in de portfolio), en toestellen die in september besteld worden (in pre-order) krijgen zowaar een SmartWatch 2 mee als toetje.

Camera’s zonder beeldscherm

Sony heeft in Brussel ook zijn twee opvallende ‘lens style’-camera’s voor Android en voor iOS voorgesteld, de QX 100 en de QX10. Dat zijn eigenlijk twee volwaardige camera’s, maar dan zonder beeldscherm: de bediening verloopt volledig via een smartphone app (PlayMemories Mobile 3.1).

De QX100 en DSC-QX10 kunnen op een groot aantal smartphones bevestigd worden, al is dat niet eens noodzakelijk. Via wifi (en via de PlayMemories app) wordt verbinding gemaakt met de mobieltjes.

Voor eigenaars van een NFC-compatibele smartphone is het nog eenvoudiger en kunnen de toestellen aan elkaar gelinkt worden door ze tegen elkaar te houden. De mogelijkheid om te shooten vanuit onverwachte hoeken (vanuit kikvors perspectief bijvoorbeeld) en alles op te volgen via de app op je smartphone is erg leuk.

De 18.2 ‘effectieve megapixel’ QX10 heeft een 10x optische zoom onder de motorkap; de 20.2 ‘effectieve megapixel’ QX 100 is uitgerust met een Carl Zeiss ‘Vario-Sonnar T’-objectief met grote diafragmaopening en een 3.6x optische zoom met Optical SteadyShot. Eén en ander zou er voor moeten zorgen dat je opnames de kwaliteit hebben van een draagbare camera uit het betere segment.

Beide ‘lens-style’-camera’s komen ook eind deze maand op de markt in ons land, en zullen respectievelijk 200 en 400 euro kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content