SOPA en PIPA onder druk
De Amerikaanse anti-piraterijwetten SOPA en PIPA verliezen steun na succesvol protest.
De Amerikaanse anti-piraterijwetten SOPA en PIPA verliezen steun na succesvol protest.
Met acties van Google en Wikipedia – waarvan de Engelse editie 24 uur ‘black’ ging – en protest van webpioniers als Tim Berners Lee lijkt de politieke steun voor de Amerikaanse anti-piraatwetten weg te smelten. Dat geldt zowel voor de Sopa (Stop Online Privacy Act) wet in de Amerikaanse kamer van volksvertegenwoordigers als de Pipa (Protect IP Act) wet in de senaat. In die senaat heeft zelfs een mede-indiener van de wet, Marco Rubio (Rep., Florida), zijn steun opgezegd, en opgeroepen “meer tijd te nemen aan de bezorgdheden tegemoet te komen”, en “een nieuwe wet te schrijven die internetpiraterij aanpakt met bescherming van een vrije en open toegang tot het internet.”
Ook in de Kamer van Volksvertegenwoordigers trok een indiener, Lee Terry (Rep., Nebraska) zijn steun in. Ook een ‘hardliner’ als senator Orrin Hatch (Rep., Utah), die ooit voorstelde om alle tools die copiëren mogelijk maken onwettig te verklaren, trok zijn steun voor SOPA in en verklaarde deze voor “dood”. Duidelijk is dat de politici zijn belaagd de initiatieven van websites, die kanalen creëerden om volksvertegenwoordigers en senatoren aan te schrijven. In het bijzonder de mogelijke willekeur om websites af te sluiten, roept extreem veel weerstand op. Overigens sprak ook het Witte Huis zijn voorbehoud uit tegen de mogelijke censuuraspecten van deze wetten, wat onder meer een heftige uitval van mediamagnaat Rupert Murdoch op Twitter tegen het Witte Huis uitlokte.
De voorstanders van de wetten – met de Motion Picture Association of America op kop – blijven ondertussen eisen dat er maatregelen worden genomen tegen het verspreiden van intellectuele eigendom in het internet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier