SpaceX vraagt toestemming voor lancering duizenden internetsatellieten

De Falcon 9-raket van SpaceX © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Ruimtebedrijf SpaceX heeft de Amerikaanse overheid toestemming gevraagd om duizenden internetsatellieten te lanceren. Met het satellietnetwerk wil het supersnel internet naar alle uithoeken van de wereld (en ruimte) brengen.

In eerste instantie moeten daarvoor 800 satellieten de ruimte in die in een baan rond de aarde zullen vliegen voor beter en sneller internet in de Verenigde Staten, schrijft persbureau Reuters. Uiteindelijk moeten er 4.425 internetsatellieten de lucht in om voor wereldwijde dekking te zorgen.

Op dit moment vliegen er voor verschillende doeleinden 1.400 werkende satellieten rond. De plannen van SpaceX zouden dus voor een flinke uitbreiding zorgen.

Het project werd door SpaceX-CEO Elon Musk in 2015 al uit de doeken gedaan. Hij dacht toen dat het zo’n 10 miljard dollar zal gaan kosten, maar in de laatste plannen worden er geen bedragen genoemd. Wanneer de lanceringen van start moeten gaan wordt ook niet meteen duidelijk uit de aanvraag van het ruimtebedrijf.

Niet de enige speler

Naast SpaceX willen er nog een aantal bedrijven internet via de lucht naar gebieden met slecht bereik brengen. OneWeb en Boeing willen dat net als het bedrijf van Elon Musk via satellieten doen. Google is momenteel aan het experimenteren met de Loon-ballon en Facebook wil hiervoor vliegtuigen inzetten.

Voor die laatste twee bedrijven is het doel daarvan redelijk doorzichtig: onder het mom van filantropie brengen ze internet naar gebieden waar dat nu nog niet beschikbaar is, wat er in de praktijk voor zorgt dat ze meer gebruikers krijgen en dus méér advertenties kunnen verkopen.

Voor SpaceX is internet in de lucht een eerste stap voor betere verbinding in de ruimte. Wanneer er overal ter wereld een goed communicatienetwerk is kan dat helpen bij een betere verbinding bij een reis richting Mars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content