Spreken als Stephen Hawking: het kan nu

Stephen Hawking © Reuters

De software waar mee de briljante, maar zwaar gehandicapte natuurkundige Stephen Hawking nog kan spreken, is nu door Intel vrijgegeven in het opensource-domein.

De Assistive Context-Aware Toolkit (ACAT) stelt Hawking in staat met een minimale beweging van zijn gezicht letters te genereren en vervolgens te voorspellen welk woord hij zou willen vormen. De zinnen die zo tot stand komen, kunnen met tekst-to-speech hoorbaar worden gemaakt. Hawking lijdt aan ALS, een aandoening waarbij hij de controle over zijn spieren verliest. Normaal spreken kan hij al jaren niet meer waardoor hij op zoek is gegaan naar alternatieve manieren om te communiceren. Hij heeft Intel en het ACAT-team geholpen het spraaksysteem op te zetten

Door de software vrij te geven in het opensourcedomein is de verwachting dat meer ontwikkelaars meehelpen de software te verbeteren en uit te breiden met nieuwe functies. Sai Prasad, de leider van het ACAT-programma, zegt in een blog op de Intel-site mogelijkheden te zien voor meer gebruikers-interfaces, nieuwe vormen van input door de gebruiker en verbeteringen aan het proces waarmee woorden worden gesuggereerd op basis van enkele ingevoerde letters.

Intel en ACAT werken samen met een groep patiënten en andere betrokkenen om het systeem verder in praktijk te testen. De software is te vinden op de Github-site.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content