CIOforum Belgian Business

‘Sprong over de oceaan mag voor een start-up geen doel op zich zijn’

CIOforum Belgian Business wil de oproep van Bruno Segers ‘Handen uit de mouwen Hinssianen, gedaan met die bedevaarten‘ volmondig onderschrijven. Hoe inspirerend de trips naar Silicon Valley ook zijn, het is hier, op eigen bodem, dat het moet gebeuren. Meer nog, het is ook echt aan het gebeuren.

En dat is net het bemoedigende en ook bedroevende tegelijkertijd. Bemoedigend omdat het aantoont dat het succes van Silicon Valley niet bepaald wordt door een geheime component die daar per ongeluk in de grond zit. Bedroevend, omdat het recept hier niet overal wordt toegepast en de lokale successen te weinig gekend zijn onder het brede publiek.

Sprong over de oceaan mag voor een start-up geen doel op zich zijn

Wij waren recent te gast op de Corda Campus te Hasselt en hebben daar ook Corda Incubator leren kennen. Samengevat: Fascinerend en verhelderend. Het maakt duidelijk dat het geheime recept, waar ook Silicon Valley op steunt, de creatie is van een open ecosysteem is waar kennis en ervaringen transparant worden gedeeld. Dit ecosysteem wordt omkaderd door een netwerk van contacten en toegankelijke expertise op financieel, human resources en juridisch vlak. Meer heeft creativiteit niet nodig om te bloeien. Of het daarmee zal komen tot een rijke oogst is iets anders. Daar komt vooral hard werken, durf en passie bij kijken.

Laat ons dan ook lokaal de focus leggen op het wegwerken van drempels die nog aanwezig zijn: regelneverij, paperassen en allerlei vormen van bemoeizucht tijdens de prille fase van ondernemerschap. Verder is mindset vaak bepalend. Het stigmatiseren van falen daar waar het feitelijk gaat om een leerrijke ervaring. Daar ligt volgens ons nog een opportuniteit voor het onderwijs om duidelijk te maken dat falen ook een leerervaring is en zelfs een verdomd goeie. Dat schijnt Corda Incubator alvast begrepen te hebben en ook actief te promoten. Patrick Kestens, CEO van Corda Incubator omschrjft het alvast als volgt: Experiment, Fail, Learn, Repeat. Ongetwijfeld hanteren de andere incubator centra in België dezelfde mindset.

België kan en moet ook een regio zijn waar het goed vertoeven is als ondernemer.

Verder leert de kennismaking met een incubator dat wij als organisaties misschien best terug aanknoping krijgen met ondergesneeuwde vaardigheden. Radicale innovatie vereist immers een totaal andere mindset dan een organisatie gericht op continuïteit, stabiliteit en first time right.

Laat ons dus niet de indruk wekken dat de sprong over de oceaan een doel op zich moet worden. België kan en moet ook een regio zijn waar het goed vertoeven is als ondernemer. Laat ons dat vooral als doel voor ogen houden en daar naar werken. Van een gezonde dosis ambitie is nog nooit iemand gestorven. Geloof in ons eigen kunnen moet verder reiken dan het nationale voetbalteam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content