Staat TomTom te koop?

© TomTom
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Bloomberg meldt op basis van anonieme bronnen dat TomTom een verkoop overweegt. De Nederlandse navigatiespecialist ontkent de geruchten.

Dat er heel wat belangstelling is voor navigatietechnologie en digitale kaarten, bleek eerder op de week nog toen een consortium van Duitste autobouwers (Audi, BMW en Mercedes) de navigatietak van Nokia overnam.

Autobouwers hebben navigatietechnologie nodig bij de ontwikkeling van hun zelfrijdende wagens. Dat was ook TomTom niet ontgaan, want vorige maand nog kondigde het Nederlandse bedrijf een samenwerking aan met het Duitste Bosch om samen high precision maps te ontwikkelen voor dergelijke wagens, en eerder op het jaar sloot de kaartenspecialist nog een licentiedeal met Apple voor zijn kaarttechnologie.

Belangstellenden voor het gisteren verkochte Here Maps, zoals Uber, Baidu en Facebook, zouden nu ook geïnteresseerd zijn in TomTom. Daardoor zouden de Nederlanders nu onderzoeken of een overname een interessante piste kan zijn. TomTom zelf ontkent, en heeft Bloomberg gemeld dat het met niemand in gesprek is over een verkoop.

In elk geval is de verkoop van Here Maps aan de Duitste autobouwers een slechte zaak voor TomTom, dat op die manier minder Europese licentiedeals zal kunnen afsluiten. De autogiganten hebben ook al te kennen gegeven dat ze de technologie van Here Maps niet voor zichzelf willen houden, en dat het platform ook voor andere klanten uit de auto-industrie toegankelijk blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content