Start-ups moeten broeksriem aanhalen

“Sinds kort ben ik openlijk pessimistisch”, zegt Frank Maene, managing partner van investeerder Big Bang Ventures.

“Sinds kort ben ik openlijk pessimistisch”, zegt Frank Maene, managing partner van investeerder Big Bang Ventures.

Maene heeft het over de invloed van de financiële crisis op de ‘early stage’ venture capital-markt in de ict-sector. “In Silicon Valley gebeurt nog amper wat. De vc’s vragen hun start-ups de broeksriem aan te halen. Wij hebben ook onze start-ups een brief gestuurd.”

De argumenten voor Maene’s pessimisme zijn legio: bedrijven snijden in de kosten, dus ook in ict, het mantra ‘nobody has ever been fired for buying from Microsoft or IBM’ komt weer bovendrijven, veel vc’s zijn ook banken en die hebben nu andere dingen aan het hoofd, … “We lijken opnieuw in 2002 te zitten.”

De exit-markt zit potdicht. “Overnames worden gefinancierd in contanten en aandelen van de overnemer. Maar die zakken dan weer in waarde, dus wordt dat minder interessant.” Vc’s die wel cash in huis hebben, mogen dan weer beginnen watertanden bij de dalende prijzen.

Maene weet in elk geval waar hij zijn geld niet aan zou geven. “Onbewezen omzetmodellen, zoals online advertising, bedrijven die nog geen positieve cash flow hebben of die te veel cash verbranden, …”

Hij verwacht dat vc’s vooral in hun bestaande portfolio zullen investeren. “Redden wat er te redden valt.” Goed nieuws voor bedrijven die al onder dak zitten bij een vc? “Er zal zeer kritisch gekeken worden. Er zullen er zeker sneuvelen.” En dan een kleine sprankel hoop: “Er blijven opportuniteiten. Mensen die al eens een bedrijf hebben opgestart, zullen geld blijven vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content