Stel je eigen developmentcocktail samen met Smoothy

Michiel Kempen, founder van Smoothy © MVS

Als developer beschik je maar beter over een uitgebreide skillset. Layout, servers, gebruiksgemak,… je hebt het best in de vingers. Smoothy probeert dat alvast makkelijker te maken. De jonge Geelse start-up biedt kant-en-klaar functionaliteiten aan, zodat je als ontwikkelaar kunt focussen op waar je echt goed in bent.

Michiel Kempen is zo’n developer die al eens moest fronsen bij het vele werk. “Zie een website of een applicatie bouwen als een huis optrekken: daarvoor moet je kunnen metsen, elektriciteit leggen, ramen steken, en plaasteren. Zo moet een goeie webdeveloper niet alleen weten hoe hij een server opzet, maar moet hij ook algoritmische problemen weten op te lossen, en een idee van gebruiksgemak hebben. En dan is hij liefst ook nog niet slecht in lay-out. Dat is veel kennis voor één mens: er zijn er maar weinig die al die technieken even goed beheersen waardoor er behoorlijk wat suboptimale applicaties bestaan.”

Bouwpakket

De oplossing die Kempen bedacht: Smoothy, net als het groentedrankje een cocktail van tools die je zelf naar eigen inzicht samenstelt. “Ik heb per functionaliteit een soort kleine kant-en-klare tool ontwikkeld die de meeste generische oplossingen gebruikt. Die kan je dan in je applicatie integreren — soms als API, soms op andere manier –zodat je enkel bezig moet zijn met waar je echt mee wil uitpakken, of dat nu lay-out is, het inhoudelijke of wat dan ook.”

En dat bestond nog niet? “Er bestaan wel degelijk enkele gelijkaardige oplossingen, maar die vertrekken nog altijd van erg veel voorkennis van de gebruiker”, zegt Kempen. “Dat mag bij ons niet zo zijn. Ik hou het aantal opties heel erg laag, zodat het erg duidelijk is. En om het helemaal gemakkelijk te maken kan je op onze website ook begeleiding krijgen van onze chatbot Cody.”

Dat Smoothy werkt, bewijst het communicatieplatform van de Belgische Brandweer dat Kempen met de technologie ontwikkelde. “Dat was de functionele testcase”, zegt hij. “Nu bereiden we ons voor op een commerciële release rond februari volgend jaar. Ik heb al veel gesprekken gehad met agencies die me feedback gaven over hun noden, en zij zijn zeker geïnteresseerd om Smoothy te gebruiken.”

Pay per use

Je betaalt het gebruik van Smoothy per use. Eens geregistreerd, kies je de functionaliteiten die je nodig hebt, en die betaal je. Eenmaal gelanceerd wil Kempen zijn klanten vooral werven door aanwezig te zijn op beurzen, en in te zetten op content marketing. “Developers zijn geen gemakkelijke mensen, je moet hun vertrouwen winnen”, beseft de oprichter. “En daar gaan we hard aan werken.”

Kempen heeft Smoothy zelf ontwikkeld en kon de kosten dus laag genoeg houden dat hij de oprichting van zijn BVBA zelf kon bekostigen. Steun krijgt hij ook van Start It@KBC. “Onschatbare begeleiding bieden die, net als een kantoor op de Corda Campus. De job voor de Brandweer heeft ondertussen ook genoeg opgebracht om de eerste marketing op gang te trekken.” Bootstrappen dus. “Klopt”, klinkt het. “En dat wil ik nog even zo houden, tot we onze eerste klanten hebben. Daarna wil ik meteen wereldwijd schalen, dus dan gaat er wel bijkomend kapitaal nodig zijn, maar dat zien we dan wel als het zover is.”

Smoothy

Maatschappelijke zetel: Geel

Aantal vennoten: 2

Op zoek naar bijkomend kapitaal?: Niet op dit moment

Website: www.smoothy.nu

Partner Content