Steve Jobs noemde Android-oprichter “een dikke, arrogante klootzak”
Steve Jobs hield niet van Android-oprichter Andy Rubin. Hij noemde hem een “dikke arrogante klootzak”, die niet alleen zijn smartphone, maar ook zijn gedrag probeerde te kopiëren. Dat zegt Fred Vogelstein in een nieuw boek over de oorlog tussen Apple en Google.
Toen Apple in 2007 de eerste iPhone introduceerde, was Google al aan zijn eigen besturingssysteem voor smartphones aan het werken: Android, naar de gelijknamige start-up van Andy Rubin die in 2005 door de zoekgigant werd opgeslokt voor zo’n 50 miljoen dollar. Wired-journalist en schrijver Fred Vogelstein beweert in zijn nieuwe boek ‘Dogfight: How Apple and Google went to war and started a revolution’ dat Rubin in een taxi in Las Vegas zat op het moment dat Jobs de iPhone onthulde. Hij vroeg de chauffeur om aan de kant te gaan staan, om de webcast beter te kunnen volgen, en zei: “Mijn god, ik denk dat we die telefoon niet gaan lanceren.”
“Android was zo … nineties” “We wisten zoals iedereen dat Apple een smartphone ging aankondigen. We hadden gewoon niet gedacht dat die zó goed zou zijn”, aldus Android-ontwikkelaar Ethan Beard aan Vogelstein. “Wat wij hadden zag er zo… nineties uit”, verklaarde nog een andere Android-ingenieur. Google besloot zijn eigen software dan maar te schrappen en uit te stellen.
Even later kwam Google dan toch aanzetten met Android, dat voor het eerst het levenslicht zag in de HTC G1. De software was niet zo goed als die van de iPhone, maar leek er wel hard op. Steve Jobs, die tot dan een goeie relatie had met Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin, was furieus: “Alles is een fucking rip-off van wat wij doen”, heeft hij volgens Vogelstein gezegd over Android.
Vuile meeting Kort daarna zaten Jobs, iPhone-softwaredesigner Scott Forstall, Google-topmannen Larry Page en Alan Eustace en Android-bezieler Andy Rubin samen rond tafel. Fred Vogelstein weet niet exact wat er tijdens die meeting gebeurd is, maar zegt wel dat het er “confronterend en vuil” aan toe ging.
“Het werd ongelooflijk persoonlijk”, hoorde Vogelstein van een Apple-topman die door Jobs gebrieft is over de vergadering. Rubin betichtte Jobs van “anti-innovatie”, waarop Jobs zei: “Jij probeert eruit te zien zoals ik: dezelfde haarsnit, dezelfde bril, dezelfde stijl.”
Hoe dan ook kreeg Apple wat het wilde na deze meeting. Het verplichtte Google om bepaalde smartphone-functies achterwege te laten. Sterker nog: volgens Vogelstein zei Jobs wat er precies uit Android moest verdwijnen, en hoe dit moest gebeuren.
“STEVE JOBS HEEFT MIJN LUCHGELD GESTOLEN” Andy Rubin was furieus dat zijn bazen toegaven aan Steve Jobs – na de bewuste vergadering hing hij een plaatje aan zijn kantoor met daarop de tekst: “STEVE JOBS HEEFT MIJN LUCHGELD GESTOLEN”.
Rubin beweerde dat er voldoende materiaal was om te bewijzen dat Apple de dingen die het beweerde te hebben uitgevonden niet heeft uitgevonden. Rubin overwoog Google te verlaten, maar deed dat niet. Later werden bepaalde van de door Jobs verboden features toch in de Android-software verwerkt, met een heuse patentenoorlog als gevolg.
Op de lange termijn doen zowel Android als Apple het goed: Google’s besturingssysteem heeft het meeste marktaandeel, en de iPhone is uiterst winstgevend.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier