Stille opslagkracht
We testten vijf desktop-NAS’en voor professioneel en klein-zakelijk gebruik met ruimte voor minstens vier schijven.
Moderne NAS’en zijn uiteraard meer dan datacentrales. Het zijn servers waarmee u allerlei netwerktaken centraliseert en waarvan u de functionaliteit met behulp van apps vrijwel onbeperkt uitbreidt. U host er blogs of websites mee, downloadt automatisch bestanden, maakt centrale back-ups en virtualiseert computers en applicaties. Gegevens gaan dankzij steeds slimmere RAID-mechanismes niet verloren wanneer een schijf stukgaat: vervangen zonder dat u de NAS hoeft uit te schakelen en u kan weer voortwerken. Als u twee van deze NAS’en combineert, creëert u voor relatief weinig geld zelfs een automatisch ‘fail-over’-systeem. Automatische disaster recovery behoort op die manier ook voor thuiswerkers en kleinere bedrijven tot de mogelijkheden en dat hoeft geen waanzinnige bedragen te kosten.
Voor deze test vroegen we fabrikanten om quad-core desktop-NAS’en met ruimte voor vier à zes schijven, minstens twee gigabit-netwerkpoorten, één of meer USB 3.0-aansluitingen en minimaal 1 GB ram. Deze NAS’en zijn minstens geschikt voor één tot vijfentwintig gelijktijdige gebruikers en stil genoeg om in een werkruimte te gebruiken.
Testmethode
We testten met de Intel NAS Performance Test (NASPT), die verschillende applicatiegerichte benchmarks uitvoert aan de hand van meer dan 32 GB realistische testdata. NASPT bevat twaalf dergelijke applicatiebenchmarks: HD-video afspelen, 2x HD afspelen, 4x HD afspelen, HD-video opname, HD afspelen en opname, aanmaken van inhoud, kantoorproductiviteit, bestanden kopiëren naar NAS, bestanden kopiëren van NAS, mappen kopiëren naar NAS, mappen kopiëren van NAS en fotoalbum. We koppelden waar mogelijk twee gigabit-ethernetpoorten via LACP voor een zo hoog mogelijke doorvoersnelheid (maximaal 2 gigabit per seconde). De benchmark draaide op een krachtige 64-bit Windows 10-pc met Intel Core i7 PCU en 16 GB ram, in een apart testnetwerk met een snelle ‘managed’ gigabit-ethernetswitch van Lancom. De lege NAS’en testten we met identieke 1 TB SSD’s. Met HDD’s zullen de prestaties wat lager liggen. We rekenen de NASPT-resultaten om in een gewogen snelheidsscore op 100. Daarnaast berekenen we een functionaliteitsscore op 100 aan de hand ruim negentig verschillende criteria. In de uiteindelijke prestatiescore tellen de snelheid- en functionaliteitscores elk voor de helft mee. De scores van elke NAS zijn relatief ten opzichte van de andere geteste NAS’en. Alle details vindt u in de tabel op onze website. We belichten wegens plaatsgebrek alleen de opvallendste positieve en eventueel negatieve punten van elk apparaat. Raadpleeg de tabel voor alle details.
Netgear RN424
Deze compacte, zwarte dual-core Intel Atom-gebaseerde NAS met ruimte voor vier schijven is zowel leeg als gevuld verkrijgbaar. Beschikbare capaciteiten zijn dan 12, 16 en 24 TB, met naar keuze desktop- of enterprise-drives, maar 48 TB is het maximum wanneer u hem zelf vult met 12 TB HDD’s. Wij testten het lege model RN42400. Netgear zegt dat deze NAS geschikt is voor maximaal veertig gebruikers. Zoals altijd bij Netgear is de bouwkwaliteit uitstekend: tot en met de sledes is alles gemaakt van stevig metaal. De klep heeft een tweeregelig led-scherm met statusinformatie (onder andere het IP-adres) en vijf grote druktoetsen in cursorformatie. De NAS een IP-adres toewijzen in het netwerk kan via ReadyCLOUD en een webbrowser. Het programma RAIDAR kan uiteraard ook nog worden gebruikt, maar alleen op een Mac of pc.
Schijven installeren gebeurt zonder schroeven, behalve als het 2,5-inch exemplaren zijn. Verse schijven worden standaard – en zonder dat u dit vooraf kiest – geformatteerd in Netgear’s X-RAID2 met automatische expansie en vergroting van volumes naarmate u schijven bijsteekt of kleinere vervangt door grote. Als bestandssysteem wordt standaard BTRFS gebruikt, met zijn verbeterde veiligheidsvoorzieningen zoals een anti-bitrotfunctie en automatische momentopnamen (‘snapshots’).
Netgear richt zich met zijn NAS’en vooral op de zakelijke markt. Het Linux-gebaseerde ReadyNAS-besturingssysteem oogt daardoor wat klassieker dan bij sommige andere fabrikanten. De mogelijkheden zijn echter even uitgebreid, zo niet uitgebreider. Dat geldt ook voor het aanbod aan apart te installeren apps. ReadyNAS biedt niet alleen functies die nuttig zijn voor thuiswerkers, zoals streaming, geautomatiseerde back-ups, synchronisatie in twee richtingen van gegevens met externe clouddiensten en een gebruiksvriendelijke persoonlijke cloud (ReadyCLOUD). Het heeft erg uitgebreide zakelijke functies. Zo is de ondersteuning voor virtualisatie en ISCSI uitstekend. Deze NAS is trouwens VMware vSphere ESXi 6.0 gecertificeerd. Nieuw is dat de firmware voortaan in drie varianten beschikbaar is: ‘long-term support’, ‘stable’ en ‘bèta’. De gebruiker kiest zelf de te installeren variant. Ook dat is in een bedrijfsomgeving extra interessant.
Prestatiescore: 90/100
Prijsprestatiescore: 89/100
Prijs getest model (excl. btw): ? 579,-
Netgear RN626X
Deze quad-core Intel Xeon-gebaseerde NAS met ruimte voor zes schijven is het op één na hoogste model in Netgears productgamma van desktop-NAS’en. Het model erboven, de RN628X, biedt ruimte aan acht schijven. Voor méér is er Netgears ‘rack mount’-serie met tot zestig schijfsleuven (132 schijven met een expansiemodule, voor 1 petabyte aan opslag). Maar al die modellen draaien wel gewoon hetzelfde ReadyNAS-besturingssysteem.
De RN626X is fors groter dan de RN424, maar design en bouwkwaliteit zijn hetzelfde. Ook de metalen schijfsledes met eenvoudige montage van 3,5-inch HDD’s zijn identiek en uitwisselbaar. De RN626X heeft achteraan één extra USB 3.0-poort en twee extra gigabit-ethernetpoorten. Bij dit grotere model is de voeding wel gewoon intern gemonteerd. De RN626X maakt overigens niet méér lawaai dan zijn kleinere broer en kan perfect in een werkruimte worden gebruikt. Eén en ander hangt natuurlijk ook af van hoe lawaaierig de gebruikte schijven zijn. Deze NAS is leeg verkrijgbaar, of gevuld met maximaal 36 TB aan enterpriseschijven. Ze ondersteunt volgens Netgear tussen de veertig en honderdtwintig gebruikers.
De werking van virtuele machines, databases en sommige back-upprogramma’s versnelt u via ReadyTIER, een nieuwe voorziening in ReadyNAS 6.9. Daarmee wordt bestandssysteem-metada ‘gecachet’ op een SSD-RAID. Zo worden kleine bestanden sneller gelezen en geschreven. Bij een NAS met ruimte voor vier schijven zoals de RN424 betekent het wel dat u voor RAID0/1 moet kiezen: een RAID met twee HDD’s en een metadata-RAID met twee SSD’s. Maar als de NAS vooral voor virtualisatie gebruikt wordt, is de mogelijkheid in elk geval ook op de kleinere NAS’en van deze fabrikant beschikbaar. Netgear zegt dat het met ‘data tiering’ een IOPS-verbetering tot wel twintig keer merkt in lab-testen met random sequentiële schrijfoperaties.
Prestatiescore: 98/100
Prijsprestatiescore: 91/100
Prijs getest model (excl. btw): ? 1.368,-
Synology DiskStation DS918+
De DS918+ is een compacte, van lichte kunststof vervaardigde viersleuven-NAS met een metalen binnenkant. Ze is volgens Synology bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven en ‘IT-enthousiastelingen’. Ze wordt leeg verkocht. Er zit geen lcd-scherm op, alleen leds. Dit is één van de stillere NAS’en in deze test, hoewel hij achteraan twee ventilatoren heeft die u op drie verschillende snelheden kan laten draaien: volledig, koel of stil. Intern heeft deze NAS een quad-core Intel Celeron-processor die twee 4K-videostreams tegelijk kan transcoderen. Maar wilt u die mogelijkheid effectief gebruiken, dan breidt u het standaardgeheugen van 4 GB beter uit met een extra SO-DIMM voor een totaal van 8 GB. Onderaan zijn er twee eenvoudig te openen klepjes waarachter sleuven schuilgaan voor M. 2 NVME 2280-SSD’s. Die kan men gebruiken voor cachen, bijvoorbeeld van virtualisatie- of database-applicaties. De DS918+ is gecertificeerd voor verschillende virtualisatie-oplossingen, bijvoorbeeld ook OpenStack.
Het Linux-gebaseerde DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem heeft een desktopachtige vensterinterface. U regelt de werking volledig volgens behoefte. De webinterface werkt naadloos met mobiele browsers, al heeft Synology ook tientallen mobiele apps voor allerlei functies. Naast antivirus zijn er andere beveiligingsopties, zoals AppArmor, dat schadelijke apps automatisch blokkeert, of de mogelijkheid om apps van niet-vertrouwde bronnen automatisch te blokkeren. Daarnaast ondersteunt de NAS tweestapsverificatie.
Schijven worden automatisch geconfigureerd met behulp van Synology’s flexibele Hybrid RAID (SHR)-beheersysteem. BTRFS is het standaard bestandssysteem. De cloudfuncties zijn zeer uitgebreid. Met de Cloud Station Suite is de NAS veilig vanop afstand benaderbaar en back-upt en synchroniseert u informatie met intelligent versiebeheer zodat u een bestand naar een specifiek tijdstip kunt herstellen. Alle informatie wordt sterk geëncrypteerd en gecomprimeerd. Valt het internet weg, dan kan u offline werken. Alle wijzigingen die u aangebracht, worden gesynchroniseerd zodra de NAS opnieuw is verbonden met internet.
Niet alle apps zijn overigens gratis. De uitgebreide MailPlus e-mailoplossing komt met vijf gratis accounts. Extra licenties zijn eeuwig geldig, maar functioneren na activering alleen op deze NAS: u kan ze niet migreren. Als u een ‘high-availability cluster’ configureert met meerdere Synology-NAS’en, dan zijn tien e-mailaccounts gratis voor één cluster. Ook voor exFAT-toegang moet u een klein bedrag betalen. En wilt u overschakelen van Synology’s eigen basis-antivirus naar de uitgebreidere McAfee-variant, dan kost dit eveneens geld.
Nieuw is Synology C2 Backup, een AES-256 geëncrypteerde cloud-backupservice specifiek ontworpen voor de NAS’en van deze fabrikant die werkt met de Hyper Backup-app. De datacentra staan in Frankfurt en vallen dus onder de EU-privacyregels. Prijzen exclusief btw starten vanaf ? 9,99/jaar voor 100 GB en gaan tot ? 69,99/jaar voor 1 TB, met deduplicatie van gegevens. Eén Synology-account kan C2 Backup gebruiken met meerdere NAS’en, zolang ze maar dezelfde account gebruiken. De prijzen lijken ons redelijk in vergelijking met de vele andere cloudback-updiensten die u eveneens via Hyper Backup kan gebruiken.
Prestatiescore: 94/100
Prijsprestatiescore: 93/100
Prijs getest model (excl. btw): ? 454,-
Thecus N5810Pro
De redelijk forse, zware Thecus N5810Pro is volledig van metaal gemaakt en biedt plaats aan vijf SATA3-schijven, die u in de afsluitbare metalen sledes vastschroeft. Ze wordt aangedreven door een quad-core Intel Celeron J1900 CPU en heeft 4 GB ram, uit te breiden tot 8 GB. Ze is ruim voorzien van poorten. Zo zitten er maar liefst vijf gigabit-ethernetpoorten op, naast HDMI, S/PDIF, USB 2.0 en USB 3.0 (waarvan één vooraan). Nog een bijzonderheid is de ingebouwde ‘miniUPS’ die ervoor zorgt dat de NAS bij een stroomuitval zorgvuldig wordt afgesloten. Netwerk- en USB-UPS’en worden overigens daarnaast nog ondersteund. De compacte batterij voor de UPS-functie is apart meegeleverd. U monteert ze zelf in een speciaal daarvoor bedoelde sleuf achteraan. Bij stroomuitval weerklinkt een pieptoon en verschijnt een waarschuwing op het display. Afhankelijk van hoe vaak de batterij gebruikt wordt, moet u ze om de één à drie jaar vervangen. De NAS werkt overigens ook zonder deze miniUPS.
Het Linux-gebaseerde ThecusOS zit intussen aan versie 7 en behoudt zijn klassieke, menugestuurde interface. Het ziet er allemaal wat ouderwetser, maar ook serieuzer uit dan bij de meeste concurrenten. De functionaliteit is zeer uitgebreid. Stapelen van NAS-servers, beveiliging, directory-integratie, cloudtoegang en virtualisatie zijn allemaal van de partij. De N5810Pro heeft uit de verpakking een vast IP-adres. Dat en andere statusinformatie is te zien op het tweeregelige lcd-display. Om ze in gebruik te nemen, moet u ofwel de installatie-pc in hetzelfde netwerk plaatsen als de NAS, of u gebruikt de Thecus Setup Wizard voor Windows. Een OEM-versie van Acronis True Image is als download beschikbaar. Dit is de stilste NAS in deze test, zowel tijdens opstarten als werking. Het app-aanbod is zeer uitgebreid.
Prestatiescore: 94/100
Prijsprestatiescore: 98/100
Prijs getest model (excl. btw): ? 676,-
WD My Cloud Pro PR4100
Deze compacte NAS met vier schijfsleuven heeft een metalen chassis. Ze wordt leeg verkocht of met een capaciteit van 8 tot 40 TB vooraf gevuld met WD Red NAS-harde schijven. Wij hebben ze leeg getest met SSD’s om de vergelijking met de andere NAS’en eerlijk te houden, maar in principe passen in de PR4100 alleen 3,5-inch SATA-schijven. De schijfcassettes zijn immers vast gemonteerd: u opent de klep van elke sleuf en schuift de 3,5-inch harde schijf erin tot ze vast klikt. Ze er weer uithalen gebeurt via een veermechanisme. Met een beetje wringen kregen we er onze 2,5-inch test-SSD’s toch in, maar dat is duidelijk niet de bedoeling. De PR4100 gebruikt een quad-core Intel Pentium N3710 processor met 4 GB ram die u officieel niet verder kunt uitbreiden. Volgens de handleiding mag u de SO-DIMM echter wel vervangen door een exemplaar met meer geheugencapaciteit. Statusboodschappen verschijnen op het tweeregelige blauwe led-scherm. Zo vindt u bijvoorbeeld snel het toegewezen IP-adres terug. Deze NAS heeft twee aansluitingen voor externe voedingen, maar er wordt standaard slechts één voeding meegeleverd.
Het Linux-gebaseerde WD My Cloud OS 3 valt op door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid. Voor beginners is dit zeker de eenvoudigst te bedienen NAS, maar ze biedt toch alle geavanceerde mogelijkheden die u van een NAS verwacht, zoals beveiligde internettoegang via WD My Cloud, bestandssynchronisatie via WD Sync, computerback-ups via WD SmartWare Pro, Apple Time Machine en Acronis Trueimage, streaming met videotranscodering via de Plex-mediaserver, camerabewaking via Milestone Arcus, lastenverdeling van beide gigabit-ethernetpoorten, hardwareversleuteling van RAID-volumes en de mogelijkheid om het RAID-volume ‘online’ (dus zonder dat u het apparaat uitschakelt) uit te breiden of te wijzigen.
Het app-aanbod is uitgebreider dan toen we deze NAS de vorige keer testten, maar blijft beperkt in vergelijking met de andere fabrikanten. Wel is deze NAS officieel gecertificeerd voor Adobe Creative Cloud. Met de mobiele My Cloud-app brengt u snel media over vanuit de PR4100 naar de Creative Cloud om bestanden vanaf elke gewenste locatie te bewerken en op te slaan.
Prestatiescore: 85/100
Prijsprestatiescore: 91/100
Prijs getest model (excl. btw): ? 425,-
Raadpleeg de tabel op http://datanews.knack.be/nastest2018
Conclusie
De geteste NAS’en presteren allemaal goed tot zeer goed. Als u deze NAS’en vult met WD Red NAS-harde schijven van 3 TB en vervolgens de opslagprijs per sleuf en per effectief beschikbare terabyte bij RAID5 berekent, verschillen ze nauwelijks inzake prijs. Zo bekeken is de Thecus N5810Pro de goedkoopste (a 29) en zijn beide Netgear-NAS’en de duurste (a 34 à a 35). De verschillen zitten hem vooral in de bouwkwaliteit en het besturingssysteem. De Netgear ReadyNAS RN626X is de krachtigste en meest uitgebreide NAS in de test, maar wellicht niet toevallig is het ook de duurste. De Thecus N5810Pro biedt het meeste waar voor zijn geld, maar zijn voorsprong op de rest is niet erg groot.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier