Stimer laat op zich wachten

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Het Rekenhof is niet te spreken over de meting van de fiscale achterstand …

Het Rekenhof is niet te spreken over de meting van de fiscale achterstand – lees: de niet betaalde schuldvorderingen voor de belastingen en btw – in ons land. Maar die meting verbeteren is onmogelijk zolang de toepassing Stimer niet operationeel is, zo klinkt het.

Stimer is het ict-systeem dat moet instaan voor invordering en inning van fiscale schuldvorderingen. Het ambitieuze project, dat al sinds 2007 loopt, is in handen van Unisys, met CSC als onderaannemer en is goed voor een investering van ruim 29 miljoen euro (als je alle specifieke modules meerekent). Het oorspronkelijke doel was om Stimer begin 2010 over heel het land in te voeren. Die datum werd in 2010 toch maar verschoven naar begin 2011. Maar vandaag is Stimer nog steeds niet operationeel.

En dat is problematisch, zo zegt het Rekenhof, want de instelling vindt dat de precieze meting van de fiscale achterstand nog altijd “niet beantwoordt aan de criteria van begrijpelijkheid, betrouwbaarheid, relevantie en vergelijkbaarheid”. Toch kan dat niet op korte termijn verbeterd worden, klinkt het, net omdat de hele modernisering van de invordering staat of valt met de komst Stimer. Het Rekenhof eist nu daarom dat “een strikt tijdpad voor de ingebruikname van Stimer en voor de eenmaking van de diensten van de directe belastingen en de btw wordt vastgelegd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content