Studenten KdG-Hogeschool ontwikkelen interactieve afstandsbediening voor kinderen

. © iStock

Twee studenten van de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool hebben, met steun van Telenet, een interactieve afstandsbediening ontwikkeld die kinderen toelaat tv-uitzendingen te beïnvloeden.

Lorenz Adriaensen en Rémi Pelhate, twee studenten multimedia en communicatietechnologie van de Antwerpse Karel de Grote-Hogeschool, hebben een interactieve afstandsbediening ontwikkeld voor kinderen.

“Die laat kinderen toe hun favoriete tv-uitzendingen mee te beïnvloeden. En programmamakers kunnen in de studio volgen wat hun kijkers met de afstandsbediening doen”, zegt Lorenz Adriaensen.

Robuust

“We wilden af van het idee van de zogenaamde second screen-applicaties waarvoor kinderen de gsm van hun ouders moeten gebruiken”, legt Adriaensen uit. “In plaats daarvan wilden we iets robuust dat mag vallen: een kruising tussen een afstandsbediening en een speelgoedje.”

De studenten bedachten de afstandsbediening vorig jaar in het kader van de VRT Make-a-thon, een wedstrijd waarmee de openbare omroep ontwikkelaars uitdaagt nieuwe mediaproducten te bedenken. Het ding was bedoeld voor Ketnetkijkertjes.

“We hebben die wedstrijd gewonnen, en wilden er daarna mee verder gaan. Ook andere zenders dan Ketnet kunnen ermee aan de slag.”

Copii

Het toestel kreeg de naam “Copii” mee, Roemeens voor “kind”, en biedt kinderen verschillende mogelijkheden. “Er zijn drie drukknoppen, maar ook een accelerometer, een microfoon en een draaiwieltje. Met de eerste kunnen ze bijvoorbeeld stemmen, de accelerometer registreert bewegingen, de microfoon meet het geluidsniveau en met het draaiwieltje kunnen ze naar links of rechts draaien, waarvan de snelheid gemeten kan worden.”

Telenet

De afstandsbediening werd ontwikkeld met ondersteuning van Telenet. De kabelaar bestudeert of een commerciële lancering realistisch is. “We vonden het een tof idee en hebben er graag aan meegewerkt, en bekijken nu of we het op de markt kunnen brengen”, klinkt het daar. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content