Studenten ontwikkelen sms-dienst tegen malaria
In Tanzania heeft een groep internationale studenten een gratis sms-dienst ontwikkeld om malariamedicijnen slimmer te verspreiden.
In Tanzania heeft een groep internationale studenten een gratis sms-dienst ontwikkeld om malariamedicijnen slimmer te verspreiden.
Hoewel vanavond de grootschalige liefdadigheidsactie [‘Music for Life’] van Studio Brussel van start gaat – die dit jaar precies gewijd is aan de strijd tegen malaria – en hoewel de in Tanzania gelanceerde actie zelfs ‘Sms for Life’ heet, hebben beide nieuwsfeiten als bij wonder niets met elkaar te maken. Enkel de timing van de communicatie van het Tanzaniaanse project kan geen toeval heten.
‘Sms for life’ is een project dat uitgewerkt werd door een team van internationale studenten. die deelnamen aan het IBM stage-programma Extreme Blue, een soort zomerstage. Ook Novartis, Vodafone, MatsSoft en het Roll Back Malaria Partnership zijn partners van het project.
Malaria veroorzaakt bijna een miljoen doden per jaar in Afrika. Het aantal sterfgevallen betreft vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen. Er sterven veel mensen doordat de beschikbaarheid van medicijnen ontbreekt.
Sms for life maakt gebruik van sms-berichten om de voorraad van anti-malariageneesmiddelen bij medische hulpposten te traceren en te beheren. Medisch personeel wordt via sms herinnerd aan de wekelijkse controle van de voorraad van die medicijnen. Met behulp van gratis nummers kan het personeel naar een centrale database, gehost in het Verenigd Koninkrijk, terug sms-en om details vrij te geven over de hoogte van de voorraad. Aan de hand hiervan worden medische hulpposten al dan niet voorzien van voorraad met anti-malariamedicijnen.
Er werd er een pilot gestart van vijf maanden, waaraan 135 dorpen en meer dan een miljoen mensen in verschillende plaatsen in Tanzania deelnamen. Tijdens de eerste paar weken van de pilot bleek het aantal medische hulpposten dat zonder voorraad zat, te zijn verminderd met meer dan 75 procent. Daardoor denkt de Tanzaniaanse overheid er nu aan om de oplossing ook in de rest van het land op poten te zetten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier